Valtion kilpailutuskalenteri toteutettiin ketterillä menetelmillä

Valtion it-hankkeet ovat aika ajoin saaneet mediassa kyseenalaista huomiota. Ei ole tavatonta lukea lööpeistä, että uuden järjestelmän käyttöönotto on maksanut valtavasti, ylittänyt budjetin, eikä lopputulos ole silti vastannut odotuksia. 

Todellisuus on onneksi skandaaliuutisia valoisampi. Ketterä ohjelmistokehitys on muuttunut osaksi it-osastojen normaalia arkea myös valtion hankkeissa.

Harva kaipaa enää vanhaa vesiputousmallia, jossa sovellusta suunnitellaan niin pitkään ja hartaasti, että maailma ehtii muuttua monta kertaa projektin aikana.

Tarjolla on valtavasti valmissovelluksia ja pohjia, jotka kannustavat nopeisiin käyttöönottoihin ja kokeilemalla oppimiseen.

Me hanselilaiset olemme noudattaneet it-hankinnoissa ketterän kehittämisen menetelmiä jo vuosia. Se takaa, että saavutamme sovelluskehityshankkeissa nopeasti konkreettisia hyötyjä. Uusia ominaisuuksia tuomme palveluihimme vaiheittain muutamien viikkojen sykleissä.

Helmikuussa julkaisimme Valtion kilpailutuskalenterin, jonka ensimmäinen versio toteutettiin ketterillä menetelmillä muutamassa viikossa. Valtion kilpailutuskalenteri antaa yrityksille ennakkotietoa valtion virastojen ja laitosten tulevista hankinnoista ja lisää siten hankintatoimen avoimuutta. Virastot voivat hakea synergiaetuja samankaltaisista hankkeista, ja toimittajat saavat näkyvyyden siihen, millaisia kilpailutuksia on tulossa.

Ensimmäisessä vaiheessa keskityimme teknisen toimittajan kanssa perusasioihin, kuten käyttöliittymään, ydintoimintoihin ja integraatioihin. Kalenteriin ajettiin ohjelmallisesti hankintasuunnitelmat, jotka Hanselille oli toimitettu aiemmin Excel-tiedostoina. Hankkeiden yhteyshenkilöt tarkistivat omat tietonsa verkkopalvelussa kahden viikon tarkistusjaksolla, jonka jälkeen kalenteri julkaistiin kaikille. Jatkossa kenenkään ei tarvitse enää täyttää erillisiä Exceleitä, vaan tietojen täyttäminen onnistuu suoraan verkkopalvelussa.

Ketterän kehittämisen ohessa meille on luontevaa hoitaa projekteja liikkuvassa ja eri puolelle Suomea hajautuneessa tiimissä. Kilpailutuskalenterin tekemiseen osallistui tekijöitä Oulusta, Joensuusta ja Helsingistä. Palaverit hoidettiin pääosin Skypen välityksellä. Tehtävien etenemistä seurattiin selainkäyttöisellä projektinhallintasovelluksella. Ulkoasu suunniteltiin prototyyppityökalua hyödyntäen, jolloin käyttöliittymää pääsi klikkailemaan jo ennen kuin ensimmäistäkään riviä oli koodattu.

Kuten kaikkia palveluitamme, laajennamme myös kilpailutuskalenteria pala kerrallaan.

Lähitulevaisuudessa julkaisemme kalenterista mm. nykyistä mobiiliystävällisemmän version ja lisäämme vapaasanahaun sekä kysymys- ja vastauspalstat kilpailutuksen kohteille. Käy tutustumassa palveluun ja osallistu sen kehittämiseen kertomalla meille ideasi vaikka suoraan blogin kommenttiosiossa!

Piia Laajala, palvelupäällikkö

Piia on ollut it-alalla vaihtelevissa rooleissa jo yli vuosikymmenen, Hanselilla ensimmäistä kertaa asiakkaan eikä toimittajan roolissa. Piia uskoo ketterän kehittämisen, avoimuuden ja konkreettisen tekemisen voimaan. Blogissaan Piia kertoo, mitä Hanselin Digitaaliset palvelut -yksikön ovien takana tapahtuu ja miten se osallistuu valtion hankintatoimen kehittämiseen.

Bloggari
Selaa blogikirjoituksia