Tutkihankintoja.fi tehtiin #yhdessä

Valtiovarainministeriössä puhaltavat avoimuuden tuulet. Tammikuussa 2017 toimintatapojen uudistamisen ministerityöryhmä puolsi esitystä julkaista valtion ostolaskuaineisto avoimena datana. Kyse on hankintojen digitalisoinnin toteutusohjelmasta, joka on Sipilän hallituksen yksi kärkihanke. Hankkeen toteutuksen valtiovarainministeriö antoi toimeksiantona Hanselille. Uskomatonta mutta totta!

Meillä oli Hanselissa toki jo kokemusta data-analytiikasta, sillä muutama kuukausi aikaisemmin olimme avanneet valtion sisäisen hankintadatapalvelun, kohderyhmänä hankintoja tekevät virkamiehet. Nyt meiltä tilattiin sekä helppokäyttöinen visualisoitu kansalaispalvelu että datan toimittaminen avoindata.fi -palveluun. Kuulosti selkeältä tehtävältä vielä tuossa vaiheessa!

Ensin Hanselin oli löydettävä kumppani. Kartoitimme eri vaihtoehtoja, ja päädyimme Great Apes -nimiseen yritykseen. Kyseessä on nimestään huolimatta, tai juuri siksi, varsin mielenkiintoinen helsinkiläinen designtiimi. Hommat lähtivät vauhdilla etenemään ja hyvä niin, sillä meille oli annettu tiukka aikataulu. Työ käynnistyi toden teolla maalis-huhtikuussa.

Avoimuudella eteenpäin

Kuten vain arvata saattaa, on valtiolla paljon salaisia hankintoja. Tämä koskee erityisesti puolustus- ja turvallisuussektoria, mutta jossain määrin myös muita virastoja. Puolustus- ja turvallisuussektorit ovat kokonaisuudessaan jätetty ainakin palvelun ensimmäisen version ulkopuolelle.

Monien yksiköiden kanssa kävimme melko työlään salaustarpeiden selvitysprosessin. Tämä tarkoitti tapaamisia, neuvotteluja ja erilaisia salaamispäätöksiä. Salaamispäätökset perustuvat julkisuuslakiin tai henkilötietolakiin. Virastoissa tehtiin huolellista työtä asian tiimoilta. Lisäksi päätettiin, että aina kun valtio ostaa yksityishenkilöltä tuotteita tai palveluita, salataan henkilön nimi. Tutkihankintoja.fi:n toimittajakentässä lukee tällöin ”Toimittajatietoa ei julkaista”.

Omatkin silmäni avautuivat prosessin aikana sille, että valtiolla on kyllä monenmoista toimintaa.

Toiminimien suhteen päätettiin, että ne näytetään sellaisenaan. Asiasta toki käytiin keskustelua, sillä esimerkiksi kaupungit ovat tehneet erilaisia tulkintoja asiasta.

Projektin aikana muutamat valtiovarainministeriön virkamiehet tulivat tuttuakin tutummaksi. Välillä menin aamulla väärää reittiä töihin, kun en muistanut missä tapaamme. Lisäksi mukana on ollut monia organisaatioita ja kymmeniä ihmisiä. Lähes kaikkia on yhdistänyt vahva motivaatio ja innostus asiaan. On kiva tehdä jotain uutta, jättää jälki ja edistää yhteiskunnassa arvokkaita asioita. Vastuullisuus on minulle sydämen asia. Avoimuudella ei mielestäni voi kuin voittaa. Ehkä jonain päivänä voimme osoittaa niitä säästöjä, joita avoimuus tuo tullessaan. Hanke on nimittäin herättänyt myös akateemista mielenkiintoa ja Aalto-yliopisto lähestyi asian tiimoilta muutama viikko sitten. Kesällä taas tuli yhteydenotto Yhdysvalloista avoimen datan organisaatiolta. He uteliaana tiedustelivat, pitääkö tällainen huhu paikkansa.

Tekemisen meininkiä

Mieheni kysyi hiljattain, että ”Elätkö sä jotain menetettyä nuoruutta, kun teet töitä ja harrastat koko ajan?” Pakko myöntää, että tämä projekti on vienyt mennessään (samoin kuin melko tuore harrastukseni), tässä on sitä ”tekemisen meininkiä”. Paljon kun tekee tiukalla aikataululla, on joskus toki myönnettävä, että jotain olisi voinut tehdä vielä paremmin. Lopussa tuli melkoinen kiire, kun muutoksia ja korjauksia tehtiin vielä muutama päivä ennen julkaisua. Lisäksi uusi teknologia aiheutti uusia haasteita, mutta olkoon se oma stoorinsa.

Kiitos hyvästä yhteistyöstä; Great Apes, CGI, Valtori, Palkeet, Valtiokonttori, Väestörekisterikeskus, Microsoft, Onsight, Open Knowledge Finland, Elisa Appelsiini. Ja ennen kaikkea kiitos rohkeudesta valtiovarainministeriö ja toimintatapojen uudistamisen ministerityöryhmä. Tähän ei moni maa pysty. Tämä on sitä kokeilukulttuuria parhaimmillaan. Tutkihankintoja.fi julkaistiin 4.9.2017 ja tehtiin vahvasti #yhdessä.

 

Kirsi Koivusaari, talousjohtaja

Kirsi tarkastelee maailman menoa lukujen kautta vastuullisesti. Hän haluaa automatisoida arkiset rutiinit ja keskittyä oleelliseen. Hanselissa kiehtoo monipuolisuus, julkiset hankinnat koskettavat yhteiskuntaa laajasti.

Bloggari
Selaa blogikirjoituksia