Pilviteknologioiden modernilla laidalla

Tutkihankintoja.fi -palvelu on nyt ollut julkisesti käytettävissä kuukauden päivät. Kansalaiset ja eri mediat ovat löytäneet mielenkiintoisia kulmia palvelun käyttöön ja välillä sivustolla on ollut melkoinen säpinä kävijöiden rynnätessä sinne joukolla. Ja tietysti välillä on niitä hiljaisiakin hetkiä. Vierailijamäärän mukaan skaalautuvat pilviteknologiat eivät onneksi vaadi massiivista investointia "kaiken varalle" ja mahdollistavat joustavan sekä kustannustehokkaan toteutuksen.

Kirsi Koivusaari bloggasi aiemmin Tutkihankintoja-palvelusta ja hänen bloginsa lopusta löytyy maininta sivuston toteutukseen käytetyistä uusista teknologioista sekä niihin liittyvistä haasteista. Nämä jätettiin sillä erää omaksi stoorikseen, mutta pureudutaanpa palvelun teknologiakulmaan nyt hieman tarkemmin.

Palvelu palveluiden päälle?

Tutkihankintoja-sivuston toteutuksessa lähtökohtana oli ensisijaisesti hyödyntää pilvestä tuotettuja Azuren IT-infra-palveluita. Halusimme siis pystyttää kansalaisille ja yrityksille suunnatun palvelun pelkästään palveluiden (PaaS, serverless), eikä perinteiseen tyyliin palvelinten (IaaS), päälle.

Miksi näin ja mitä väliä? Jos palvelinten pystytykseen, saatikka kapasiteetin muuttamiseen käytön aikana, kuluu tavallisesti useita päiviä tai viikkoja, niin pilvestä hankittavien palveluiden pystytyksessä puhutaan minuuteista ja käytönaikaisen kapasiteetin muuttamisen osalta sekunneista. Sivuston pyörittämisessä hyödynnettävät pilvipalvelut siis mahdollistavat automaattiset resurssien lisäykset ja vähennykset "konehuoneen puolelle" sen mukaan paljonko sivustolla on yhtäaikaisia käyttäjiä.

Toisin sanoen palvelun pyörittämiseen käytettävät €urot eivät mene hukkaan, jos esimerkiksi öiseen aikaan palvelussa on vain satunnaisia yksittäisiä käyttäjiä. Vastaavasti mahdollisen ison medianäkyvyyden jälkeiseen käyttäjärynnistykseen pystytään vastaamaan helpommin, kun alustapalveluita voidaan joustavasti venyttää lennossa ja sivusto on koko ajan normaalisti käyttäjien käytettävissä. Mahtavat automatisaation, joustavuuden ja kustannustehokkuuden lisäämisen mahdollisuudet!

Tavoitteeseen vielä matkaa

Harvoin projektit onnistuvat täydellisesti ennakkosuunnitelmien tai toiveiden mukaisesti. Ei tälläkään kertaa ihan. Toisaalta, ensimmäisellä kerralla täydellisen tekemistä tavoittelevien ikuisuusprojektien sijaan tärkeämpää lienee se, että tehdään riittävän hyvää ja saadaan asioita myös valmiiksi asti. Täysin emme siis vielä saaneet sivustoamme pyörimään Azuren palveluiden päälle, vaan muutama virtuaalipalvelin tarvittiin toistaiseksi sekaan pyörimään. Lähinnä aikataulullisista syistä päädyimme tähän ratkaisuun, jotta saimme palvelumme ajallaan julkaistua ja onnistuneesti käyttöön. Askelmerkit ovat kuitenkin jo melko lailla valmiina ja kirkkaana mielessä tutkihankintoja.fi-palvelun IT-infran versioon 2.0.

Jos koko Tutkihankintoja-tiimi teki töitä melkeinpä hurmoksessa, niin vähintään yhtä suurella innostuksella on rakennettu palvelun modernia teknistä toteutusta. Huikeaa päästä rakentamaan näin edistyksellistä palvelua näin edistyksellisten pilviteknologioiden päälle. Uusien mahdollisuuksien ja asioiden oppimisen tahti on kova, se pitää mielen virkeänä!

Lasse Ahonen, teknologiapäällikkö

Lasse on moderni tietotyöläinen ja usein pilvessä. Hänen erityisosaamiseensa kuuluvat työtapojen kehittäminen, teknologiset innovaatiot ja teenjuonti.

Bloggari
Selaa blogikirjoituksia