Ei aina jaksais.

Niin laiskalta kun jotkut lausahdukset kuulostavatkin, ne voivat olla myös hyvin sisältörikkaita toteamuksia. Tarkoituksenmukainen laiskuus on minusta katsottavissa hyveeksi. Jos aina jaksaisi kaiken, ajautuisimme tilanteeseen jossa asiat kehittyisivät nykyistä hitaammin. #eiainajaksais pitää sisällään kehitykselle tarvittavat elementit. Kun kerran viisas pääsee vähemmällä, miksi nähdä paljon vaivaa ja käyttää paljon aikaa asioihin, jotka eivät välttämättä tuo mitään lisäarvoa.

Rehellisyyden nimissä täytyy kuitenkin todeta, ettei #eiainajaksais ole myöskään se kukkakedon kaunein kukka, vaikka sillä omat hetkensä onkin. #eiainajaksais osaa olla välillä todella turhauttava. "Taasko tämä menee näin?" "Miksi tätä taas kysytään?" "Miksi tätä vaaditaan tarjouspyynnössä!?" "Eikö tätä voi tehdään millään muulla tavalla?" "Antaa olla." "Ei tässä ole mitään järkeä."

On ihan totta, etteivät julkiset hankinnat ole erityisen kuuluisia menetelmiensä ja toimintatapojensa lisäarvontuotannosta.

Vaikka julkisten hankintojen tehtävä ei ole ensisijaisesti miellyttää, niiden tulisi kuitenkin toimia mahdollistajana ja vastata tarkoitustaan. Jos tarkoitus on tuottaa lisäarvoa esim. mahdollistamisen keinoin, ei lisäarvoa pitäisi hukata tehottomaan prosessiin. Ainakaan, jos tarjolla onparempiakin vaihtoehtoja.

Jaksamisongelmiin ratkaisuja?

Jotta niitä hyviä #eiainajaksais-hetkiä tulisi jatkossa enemmän ja tarpeettomia vähemmän, julkaisen tämän blogin myötä syksylle 2018 keskustelukiertueen. Tavoitteenani on vähentää puolin ja toisin niitä outouksia ja ihmetyksiä, joita julkisiin hankintoihin liittyy, ja toisaalta etsiä niitä parempia vaihtoehtoja. Mikäli niin nykyisistä kuin potentiaalisista toimittajistamme löytyy keskustelukumppaneita, olen varannut kalenteristani syyskuusta joulukuuhun jokaiselle viikolle yhden kahden tunnin aikavarauksen, jolloin olen valmis tulemaan toimistoonne keskustelemaan julkisista hankinnoista. Koska teemana on purkaa #eiainajaksais-tilanteita, toivon teiltä avointa ja kehitysmyönteistä otetta tuleviin keskusteluihin. Jos innostuneita keskustelukumppaneita löytyy odotuksia enemmän, varaan itselleni oikeuden valita joukostanne mahdollisimman monipuolisesti eri toimialojen ja kokoluokkien yrityksiä.

Laita siis minulle sähköpostia (tuomo.vuorinen(at)hansel.fi) lyhyesti kertoen mistä erityisesti haluat keskustella. Raportoin näistä tapaamisista syksyllä Hanselin blogissa.

Välillä kannattaa nähdä etukäteen vaivaa, koska #eiainajaksais.

Tuomo Vuorinen, asiakkuuspäällikkö, lvm, mmm, stm ja um hallinnonalat

Insinöörin sydäntä lähellä olevat aihepiirit löytyvät ICT-toimialalta ja etenkin tietojärjestelmien hyödyntämisestä liiketoiminnassa. Tuomon toimintaa ohjaavat kokonaiskuva ja etenkin edessä siintävä lopputulos, mutta ei voi luonteelleen mitään puuttuessaan yksityiskohtiin. Oli kyseessä sitten blogi, polkupyörä tai tarjouspyyntö.

Bloggari
Selaa blogikirjoituksia