Blogi

 • Vastuullisuudelle on kova kysyntä

  Julkiset hankinnat ja vastuullisuus ovat mielenkiintoinen kombinaatio, sillä suurten volyymien myötä vaikuttavuus on taattu. Asian ympärillä tapahtuu paljon, emmekä myöskään Hanselissa ole jääneet pyörittelemään peukaloita. Asiantuntijoidemme tehtävä on miettiä, millä vastuullisuusvaatimuksilla voimme aikaansaada positiivisia vaikutuksia. On todella motivoivaa tehdä tätä työtä, sillä hankinnoista löytyy usein asioita, joilla vastuullisuutta voidaan edistää.

 • 35 miljardia onkin 47 miljardia, vai onko sittenkään?

  Arvaatko mistä summasta on kyse? No, tämähän on julkisten hankintojen kokonaisarvo Suomessa! Luku, jota olemme Hanselissa vuosia arvioineet ja halunneet tarkemmin selvittää. Sitä on lähes mahdotonta laskea, mutta nyt vihdoin sen laskemisesta on tehty kunnon tutkimus.

 • Puitejärjestely ei kuollutkaan! 

  Yhteishankintojen kannalta merkittävin hankintalakiin tuleva muutos liittyy puitejärjestelyjä koskevaan pykälään. Hankintalain 42 §:ään lisätään uusi kohta, jonka mukaan puitejärjestelyn tarjouspyynnössä on ilmoitettava hankintayksiköt, jotka tulevat tekemään hankintoja puitejärjestelyllä sekä näiden hankintayksiköin yhteenlaskettu hankintojen enimmäismäärä tai -arvo.  

 • Markkinavuoropuhelu on vapaaehtoista, mutta kannattako sitä jättää väliin? 

  Markkinavuoropuhelu ei ole pakollinen osa hankintaa, mutta se on ehkä tärkein yksittäinen askel kohti hankinnan onnistumista. Vähänkin monimutkaisemmassa hankinnassa en itse rohkenisi jättää käyttämättä tätä ”oljenkortta”!

 • DPS:n osallistumishakemus ei ole läpihuutojuttu – lue käsittelijöiden parhaat vinkit

  Oletko DPS-osallistumishakemusta lähettäessäsi miettinyt, millainen hakemuksen käsittelyprosessi käytännössä on? Huolellisesti täytetyllä hakemuksella pääset nopeasti mukaan ja vältät turhat selvityspyynnöt.

 • Kuntapäättäjä, haasta itsesi johtamaan julkisia hankintoja!

  Lähestyvät vaalit ovat lupausten aikaa: kuntoon luvataan laittaa kaikki maan ja taivaan välillä, työttömyydestä ilmastoon. Pelkästään julkisten hankintojen avulla ei kaikki tule kuntoon, mutta oikeanlaista vaikuttavuutta kyllä voidaan saada aikaiseksi – ja sitä kannattaakin luvata. Valveutunut päättäjä osaa nimittäin edistää oikealla tavalla niitä hankintoja, jotka vievät oman kunnan tavoitteita eteenpäin.

 • Huutamalla päästöt alas

  Kaukolämmön päästöjen vähentämiseen ei meillä vielä suoraa ratkaisua ole, mutta osaaminen tämänkin asian ratkaisemiseen löytyy. Kelataanpa hieman taaksepäin. Vuosi sitten Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori käynnisti ideakilpailun, jolla haettiin ratkaisua siihen, miten Helsinki voisi päästä eroon kivihiilestä kaukolämmön tuotannossa vuoteen 2029 mennessä. Syke ja VTT alkoivat koota kisatiimiä ja pyysivät Hanselin mukaan.

 • Huolella hallittu sopimus auttaa saavuttamaan tavoitteet

  Hankinnan vauhdikkain vaihe on ohi, kun tarjoukset on avattu ja vertailtu ja kilpailutuksen lopputulos on selvillä. Kilpailutuksen onnistumisen lisäksi myös sopimushallinta vaatii usein huomiota, jotta hankinnalle asetettujen tavoitteiden saavuttaminen voidaan varmistaa.

 • Julkisten hankintojen yleistysongelma

  Monet keskustelut keskittyvät siihen, mitä julkisilla hankinnoilla tulisi saavuttaa, kuten pitääkin. Välillä vain tuntuisi unohtuvan, ettei julkinen hankinta ole käytännössä aina samanmuotoinen, -hajuinen, -näköinen ja -tuntuinen asia, joka toimii yhden toimintamallin tai logiikan perusteella.

 • Hankintojen strategiset mitat

  Strategisia julkisia hankintoja on tutkittu hyvin vähän, eikä termeistäkään tunnu olevan yksimielisyyttä. Käynnissä oleva Hankinta-Suomi -toimenpideohjelma on tuomassa keskusteluun kuitenkin kauan kaivattua nostetta. Ohjelma tähtää julkisen sektorin yhteisen hankintastrategian luomiseen.