Hallitus antoi Hanselin ja KL-Kuntahankintojen fuusion mahdollistavan lakiesityksen

28.09.2018

Julkisten hankintojen osaamista kootaan Suomessa yhteen yhtiöön. Tavoitteena on, että vuoden 2019 alusta valtion, kuntien ja perustettavien maakuntien yhteishankinnat on mahdollista hoitaa samasta paikasta. Hallitus on nyt esittänyt, että Hansel Oy:stä annettua lakia muutetaan siten, että yhtiön asiakkaina voisivat nykyisten valtioasiakkaiden lisäksi olla kunnat, kuntayhtymät, evankelis-luterilainen kirkko, ortodoksinen kirkko ja Keva.

Lisäksi hallituksen esityksen mukaan Hansel Oy:n osakkeenomistajina voisivat olla muutkin kuin valtio. Samalla esitetään, että eduskunta antaisi suostumuksensa Hansel Oy:n ja KL-Kuntahankinnat Oy:n omistus- ja yritysjärjestelyyn, jossa Suomen valtio lakkaa olemasta Hanselin ainoa omistaja. Valtiolla säilyisi edelleen määräysvalta yhtiössä.

Valtiovarainministeriö ja Kuntaliitto ovat valmistelleet Hanselin ja KL-Kuntahankintojen fuusiota siten, että KL-Kuntahankinnat sulautuisi Hanseliin. Fuusiossa Hanselin omistus jakaantuisi siten, että valtio omistaa yhtiöstä 65 prosenttia ja Kuntaliitto 35 prosenttia.

Fuusiolla tavoitellaan julkisen sektorin hankintaosaamisen lisäämistä ja hankintaprosessien tehostamista. Muutos mahdollistaa yhtenäisemmät, modernit toimintatavat julkisissa kilpailutuksissa, mikä helpottaa kaikkien yritysten, myös pienten, osallistumista julkisiin tarjouskilpailuihin.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1. päivänä tammikuuta 2019.

Hallituksen esitys HE 147 2018 vp

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Hannu Koivurinta, valtiovarainministeriö, puh. 02955 30117, etunimi.sukunimi(at)vm.fi
lakiasianjohtaja Eija Kontuniemi, Hansel, puh. 02944 44239, etunimi.sukunimi(at)hansel.fi