Hankintalain uudistaminen etenee

26.05.2015

Hankintalakiuudistusta pohtinut työryhmä luovutti mietintönsä 13.5.2015 työministeri Lauri Ihalaiselle. Hankintalakia uudistetaan kokonaisuudessaan ja mietinnössä esitettyjen toimenpiteiden tavoitteena on ennen kaikkea yksinkertaistaa hankintamenettelyjä ja tehostaa julkisten varojen käyttöä.

Hankintalain uudistamisen taustalla ovat julkisia hankintoja koskevat EU-direktiivimuutokset, jotka saatetaan kansallisesti voimaan viimeistään keväällä 2016. Mietintö on lausuntokierroksella ja lausuntoajan päätyttyä valmistellaan hallituksen esitys eduskunnalle.

Uudistus tulee vaikuttamaan tarjousmenettelyihin merkittävästi ja sillä on monia vaikutuksia asiakkaidemme toimintatapoihin sekä Hanselin toimintaan valtion yhteishankintayksikkönä. Keskeisimmät muutokset liittyvät muun muassa uusiin kilpailuttamismenettelyihin, erityisesti sähköisten hankintaratkaisujen käyttöönottoon. Hansel on jo kilpailuttanut sähköisen hankintaratkaisun ja se otetaan käyttöön vuoden 2015 aikana. Uudistuksen myötä kansallisia kynnysarvoja nostetaan ja ne ovat jatkossa tavaroiden ja palveluiden osalta 60 000€.

Kokonaistaloudellinen edullisuus määritellään uudelleen. Jatkossa kilpailutusta tehtäessä vaihtoehtona ovat halvin hinta, kustannuksiltaan edullisin tai hinta-laatusuhteeltaan edullisin. Pelkkää hintaa voidaan jatkossakin käyttää tarjousten valinnassa, mutta halvimman hinnan käyttö on perusteltava. Kilpailutuksissa voidaan jatkossa huomioida nykyistä laajemmin laadullisia ja sosiaalisia näkökohtia.

Pk-yritysten aseman parantaminen, innovaatioiden edistäminen, ympäristönäkökohdat sekä sosiaalisten ja työlainsäädäntöön liittyvien tavoitteiden edistäminen näkyvät vahvasti lain tavoitepykälissä sekä erilaisina velvoitteina. Näin turvattaisiin kaikille tarjoajille tasapuolinen ja syrjimätön kohtelu julkisissa hankinnoissa. Hankintapäätöksen jälkeinen odotusaika lyhenee 14 päivään (puitejärjestelyn sisäisissä hankinnoissa 10 päivää) ja hankintaoikaisun tekeminen tulee helpottumaan. Väliaikaisten sopimusten tekemiselle asetettuja rajoituksia poistetaan.

Hanselin toiminta yhteishankintayksikkönä voi edelleen kohdistua vain omistajiin. Yhteishankintatoiminto ja hankintatoimen tukipalvelut määritellään laissa. Puitejärjestelyihin liittyvät muutokset toteutuvat direktiivin mukaisesti.

Hankintalaki-työryhmän mietintö on luettavissa TEM:n verkkosivuilla osoitteessa www.tem.fi/julkaisut

Lisätietoa asiasta antaa Hanselissa lakiasiainjohtaja Eija Kontuniemi, puh. 0294 444 239.