Hankintalakiesitys eduskunnalle kesäkuussa 2016, siirtymävaihe alkaa 18.4.2016

14.04.2016

Hankintadirektiiviuudistukseen liittyvä uusi hankintalainsäädäntö tulee voimaan arviolta vuodenvaihteessa 2016-2017.

Hankintadirektiivin ehdottomia sekä riittävän selkeitä ja tarkkoja määräyksiä tulee kuitenkin noudattaa hankintamenettelyissä, joita koskeva hankintailmoitus tehdään 18.4.2016 tai sen jälkeen.

EU-kynnysarvot ylittävissä hankinnoissa poissulkuperusteet ja soveltuvuusvaatimukset ilmoitetaan jatkossa ns. ESPD-lomakkeella, joka on julkaistu sähköisen kilpailutusratkaisun malliasiakirjoissa. Hansel avustaa tarvittaessa asiakkaitaan siirtymäkauden menettelyissä ja ESPD-lomakkeen käyttämisessä.

Kansallisissa hankinnoissa ESPD:n käyttäminen on vapaaehtoista. ESPD:stä julkaistaan myös word -lomakkeet, jotka ovat kaikkien hankintayksiköiden käytettävissä.

Hankintadirektiiviuudistus ei aiheuta välittömiä muutoksia puitejärjestelyjen sisäisten kevennettyjen kilpailutusten tekemiseen. Niissä toimitaan nykyisten ohjeiden mukaisesti.

Hankintalain uudistuksesta

Euroopan unionin valmistelemat uudet hankintadirektiivit hyväksyttiin helmikuussa 2014. Hankintalakia koskeva hallituksen esitys annetaan eduskunnalle kesällä 2016, ja uusi hankintalaki tulee todennäköisesti voimaan syksyllä 2016.

Lakiuudistus tarkoittaa hankintalainsäädännön kokonaisuudistusta. Käytännön hankintatoimen kannalta merkittävimmät muutokset liittyvät hankintamenettelyjen ja käytännön kilpailutusprosessin uudistuksiin, sähköisiin hankintamenettelyihin sekä yhteishankintayksiköiden asemaan ja puitejärjestelyihin liittyviin täsmennyksiin.

Lakiuudistuksen myötä myös ympäristö-, innovatiivisuus- ja sosiaalisiin näkökohtiin sekä pk-yritysten asemaan tullaan kiinnittämään yhä enemmän huomiota. Viranomaisille ja kunnille haluttaisiin nykyistä paremmat mahdollisuudet ottaa huomioon hankintojen laatu ja se, että ne tukevat esimerkiksi työllisyyttä, työoloja, terveyttä ja ympäristönsuojelua.

Lisätietoa lakiuudistuksesta löytyy työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilta. TEM:in tekemä ESPD-ohje löytyy tämän linkin kautta.

Lisätietoa Hanselissa antaa lakiasiainjohtaja Eija Kontuniemi, puh. 0294 444 239.