Hankkiminen helpottuu viranomaistietojen sähköisellä tarkistuksella

Uutiset Hankkiminen helpottuu viranomaistietojen sähköisellä tarkistuksella

25.08.2017

Hanki-palvelussa eli sähköisessä kilpailutusratkaisussa otetaan lokakuussa käyttöön viranomaisrekisteritietojen tarkastus. Jatkossa hankintayksiköt voivat hakea tarjoajien tiedot mm. verojen ja sosiaaliturvamaksujen maksamisesta sekä yrityksen vastuuhenkilöistä sähköisesti, mikä nopeuttaa ja helpottaa kilpailutusprosessia.

Tietojen haku tule maksutta käyttöön valtion ja kuntien hankintayksiköille, jotka käyttävät Cloudia Oy:n tuottamaa Hanki-palvelua. Palvelun tekninen toteutus valmistui elokuussa, ja sitä pilotoidaan parhaillaan seitsemällä valtiollisella ja kunnallisella toimijalla. Palvelu viimeistellään lokakuussa, jolloin hankintayksiköille järjestetään myös koulutusta.

Apua sekä hankkijoille että tarjoajille

Sähköisen tarkistuksen avulla hankintayksiköt voivat varmistaa, että yritys on maksanut veronsa ja sosiaaliturvamaksunsa, ja ettei sillä ole maksurästejä, joiden vuoksi tarjoaja tulisi sulkea pois tarjouskilpailusta. Tilinpäätös- ja tasetietojen avulla hankintayksiköt voivat saada tietoa tarjoajan taloudellisesta asemasta laajemmin.

Viranomaisrekisteritietojen haku helpottaa myös tarjoajia. Tarjoajan ei tarvitse liittää tarjouksiin viranomaisrekistereissä jo olevia tietoja tai tilinpäätös- ja taseasiakirjoja.

Haku tehdään Verohallinnon Harmaan talouden selvitysyksikön kokoamista tiedoista. Tiedot perustuvat Patentti- ja rekisterihallituksen, Verohallinnon, Eläketurvakeskuksen, Työttömyysvakuutuskeskuksen, Tullihallituksen, Oikeusrekisterikeskuksen ja Ulosottoviranomaisten keräämään rekisteritietoon.

Viranomaisrekisteritietojen haku on toteutettu osana valtiovarainministeriön johtamaa Handi (Hankintojen digitalisointi) -ohjelmaa ja se on toteutettu Hanselin, KL-Kuntahankintojen, Verohallinnon, Oikeusrekisterikeskuksen ja Cloudia Oy yhteistyönä. Hanke rahoitetaan pääosin Euroopan unionin Verkkojen Eurooppa -väline rahoituksen avulla.

Lisätietoja:

Timo Rantanen
​Kehityspäällikkö, sähköinen hankinta
​timo.rantanen(at)hansel.fi

Verkkojen Eurooppa

EU-rahoitus

 

Palaa takaisin