Hansel mukana menestysjoukkueessa – uusia ratkaisuja Helsingin lämmöntuotantoon

16.03.2021

Helsingin kaupunki järjesti Helsinki Energy Challenge -kilpailun, jonka avulla haettiin uusia ratkaisuja kaukolämmityksen energialähteiksi. Kilpailuun saapui 35 maasta yli 250 ehdotusta, joista kymmenen kiinnostavinta eteni jatkotyöstöön. Jaetulle toiselle sijalle ylsi Beyond Fossils -joukkue, jossa olivat mukana Hansel, SYKE ja VTT.

Menestystä niittänyt Beyond Fossils ehdottaa, että Helsingin kaupunki järjestää säännöllisiä huutokauppoja kulloinkin kustannustehokkaimpien teknologia- ja palveluratkaisujen löytämiseksi. Huutokauppaan voisivat osallistua esimerkiksi kiinteistönomistajat, isot ja pienet energiayhtiöt, teknologiatoimittajat ja energiapalvelujen tarjoajat.

Ovi auki uusille teknologioille

Pormestari Jan Vapaavuori kirjoitti Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla, että pohjoisessa sijaitsevan kaupungin lämmitysmuoto on paitsi ilmasto- myös merkittävä kilpailukyky- ja huoltovarmuuskysymys. Kilpailulla haettiin kokonaisvaltaisesti kestävää ratkaisua, joka olisi myös erittäin muuntojoustava.

Beyond fossils -joukkueen ehdotus ottaa taitavasti huomioon muuttuvat energiamarkkinat ja -teknologiat. Joustava huutokauppamalli auttaa Helsinkiä vähentämään lämmön elinkaaripäästöjä 80 prosentilla ja saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2035 mennessä. Huutokaupasta voidaan rajata pois polttamiseen perustuvat ratkaisut. Energian toimitusvarmuus ja tehon riittävyys voidaan varmistaa valintakriteereillä.

Tällä hetkellä lämpöpumput ovat suosittu energian tuotantoväline, mutta uusiutuvien energialähteiden kirjo kasvaa vauhdilla. Tästä syystä joukkue päätyi ehdottamaan mallia, joka ei ole sidottu yhteen, tällä hetkellä kustannustehokkaimpaan tuotantotapaan.

Laaja osaaminen ja innovatiivisuus toivat voiton

Beyond Fossils -joukkueen jäsenet olivat kategoriapäällikkö Pasi Tainio Hanselista, erityisasiantuntija Karoliina Auvinen ja tutkija Hannu Savolainen SYKEstä, tutkimuspäällikkö Åsa Hedman ja tutkija Tomi J. Lindroos VTT:ltä sekä ilmastorahoituksen asiantuntija Aleksi Lumijärvi.

Joukkueella on laaja osaaminen päästöjen vähentämisestä. He tuntevat myös energiajärjestelmät ja -teknologiat, mallinnuksen, energiapolitiikan ja -markkinat sekä julkiset hankinnat ja niiden rahoituksen.

Lue Hanselin edustajan, kategoriapäällikkö Pasi Tainion blogi!

Lisätietoja kilpailusta:
https://energychallenge.hel.fi/

Yhteydenotot:
Beyond fossils -joukkueen vetäjä Åsa Hedman, tutkimuspäällikkö, Teknologian tutkimuskeskus VTT, puh. 040 570 3798, sähköposti asa.hedman@vtt.fi
Pasi Tainio, kategoriapäällikkö, puh. 029 444 4353, sähköposti pasi.tainio@hansel.fi