Hanselin ensimmäinen innovatiivisuustunnus myönnetty

17.12.2020

Prepaid-yhteishankinta sai innovatiivisuustunnuksen jälkikäteen

Julkisilla hankinnoilla on iso merkitys kestävän tulevaisuuden aikaansaamisessa. Vastuullisten hankintojen parissa tekemämme työ otti merkittävän askeleen vuonna 2019, kun aloimme arvioida yhteishankintojemme vaikuttavuutta entistä laajemmalla analyysillä. Jokaisen yhteishankinnan valmistelussa otetaan huomioon vastuullisuuden eri näkökulmat: ympäristö-, taloudellinen ja sosiaalinen vastuu sekä lisäksi hankinnan innovatiivisuus. Kaikkia muita vastuullisuustunnuksia yhteishankinnoillemme on myönnetty jo useita, mutta innovatiivisuuden saralla on ollut hiljaisempaa. 

– Hakemuksia on kyllä tullut, mutta tähän asti emme ole arvioineet niitä riittävän innovatiivisiksi. Olemme ilmeisesti pitäneet omaa rimaamme hyvinkin korkealla, Hanselin vastuullisuusryhmän vetäjä, talousjohtaja Kirsi Koivusaari naurahtaa.  

Vuoden 2020 loppumetreillä rima kuitenkin ylittyi, ja Prepaid-palvelut 2015–2021-yhteishankinta sai innovatiivisuustunnuksen prepaid-kortin uudesta käyttötarkoituksesta. Kriteerien mukaan innovatiivinen hankinta tarkoittaa ”hankintayksikölle uutta tai parannettua ratkaisua, joka lisää julkisten palvelujen tuottavuutta, laatua, kestävyyttä tai vaikuttavuutta”.  Prepaid-korttia alettiin hankinnan myötä käyttää innovatiivisella tavalla tarjoamalla  niitä mm. vangeille ja maahanmuuttajille. 

– Tämä yhteishankinta on tietääksemme ainoa  laatuaan Suomessa, ja tarve siihen on tullut suoraan asiakkailtamme. Prepaid-kortti on heille keskeinen työkalu omien asiakkaidensa kanssa operoimiseen. Otimme projektiryhmässä tunnuksen ilolla vastaan, vaikka yhteishankinta alkaakin olla jo loppusuoralla. Valmistelemme parhaillaan uutta, vastaavaa kilpailutusta, joka on herättänyt jo ilahduttavasti kiinnostusta asiakaskunnassamme. Hankinnasta kiinnostuneiden kannattaa hakeutua mukaan myös asiakastyöryhmään, sillä siellä pääsee oikeasti ideoimaan ja vaikuttamaan – kuten käynnissä oleva yhteishankinta osoittaa, kategoriapäällikkö Joona Huovinen kertoo.  

Yhteishankinnat ovat tehokas keino toteuttaa julkishallinnon vastuullisuutta. Suuren volyymin ansiosta voimme vaikuttaa uudenlaisten palveluiden syntymiseen sekä ohjata tuotteiden ja palveluiden kehitystä ympäristö-, sosiaaliset ja taloudelliset näkökohdat huomioivaan suuntaan. Vastuullisuusanalyysimme muistuttaa useista asioista, jotka on hyvä ottaa huomioon ja joihin liittyviä vaatimuksia voi laittaa tarjouspyyntöasiakirjoihin esimerkiksi pakollisiksi vaatimuksiksi tai sopimusehdoiksi.