Valtion hankintatietoja voi nyt tutkia myös ruotsiksi ja englanniksi

Uutiset Valtion hankintatietoja voi nyt tutkia myös ruotsiksi ja englanniksi

31.10.2017

Syyskuussa avatun Tutkihankintoja.fi-palvelun avulla kansalaiset voivat helposti tarkastella ja analysoida tietoa valtion tekemistä hankinnoista. Sivustosta on nyt julkaistu myös ruotsin- ja englanninkieliset versiot. Palvelun tavoitteena on hallinnon läpinäkyvyyden lisääminen ja valtion hankintatoimen kehittäminen. Samalla yrityksille tarjotaan arvokasta markkinatietoa.

Tutkihankintoja.fi-palvelussa on julkaistu vuoden 2016 alusta alkaen tehtyjä valtion hankintoja yhteensä yli kuuden miljardin euron edestä, ja tiedot päivittyvät viikoittain. Palvelun ja sen kieliversiot on toteuttanut valtion yhteishankintayksikkö Hansel Oy valtiovarainministeriön toimeksiannosta.

– Suomi on edelläkävijä hallinnon läpinäkyvyydessä ja hallintokulttuurin avoimuudessa. Tutkihankintoja.fi on herättänyt paljon kiinnostusta kansainvälisestikin ja olemme tyytyväisiä, että palveluun tutustuminen on nyt kieliversioiden valmistuttua mahdollista entistä useammalle, sanoo Hansel Oy:n toimitusjohtaja Anssi Pihkala.

Turvallisuussyistä puolustus- ja turvallisuussektorin viranomaisten, kuten puolustusministeriön hallinnonalan, Poliisihallituksen tai Rajavartiolaitoksen, hankinnat eivät ole mukana palvelussa. Lisäksi joitakin tietoja on salattu yksilönsuojan tai yleisen turvallisuuden varmistamiseksi.

Tiedot saatavilla helposti ja avoimesti

Tutkihankintoja.fi-palvelussa julkaistava tieto on ollut julkisuuslain mukaan aikaisemminkin kaikkien saatavilla, mutta niihin tutustuakseen on pitänyt laatia erillinen tietopyyntö hankintoja tehneelle organisaatiolle, mikä on vaikeuttanut tietojen hankkimista. Nyt ne tarjotaan yhdessä palvelussa ja ovat helposti kaikkien saatavilla.

Tutkihankintoja.fi-palvelun lisäksi valtion hankintatiedot julkaistaan myös avoindata.fi-sivustolla. Tällä mahdollistetaan dataan pohjautuvien uusien palveluiden sekä sovellusten vapaa kehittäminen ja hyödyntäminen eri tarkoituksissa. Kaikkia Tutkihankintoja.fi-palvelun ja datan saatavuuden avulla saavutettavia hyötyjä ei osata vielä arvioida, sillä vastaavaa käytäntöä ei muualla maailmassa ole.

– Sivuston kieliversioiden avautuminen mahdollistaa yhä laajemman kehittäjäjoukon pääsyn tietoihin. Toivomme, että tästä syntyy sellaisia hankintatoimen kehittämisajatuksia, joita emme ole itse osanneet ajatella, kannustaa Anssi Pihkala.

Valtiovarainministeriö ja Hansel Oy kehittävät Tutkihankintoja.fi-palvelua ja sen tietosisältöä aktiivisesti. Palvelu on osa hallituksen Digitalisoidaan julkiset palvelut -kärkihankkeiseen sisältyvää hankintojen digitalisoinnin toteutusohjelmaa.

Lisätietoja:

Anssi Pihkala
Toimitusjohtaja
Hansel Oy
etunimi.sukunimi@hansel.fi 
puh. 0294 444 280

Kirsi Koivusaari
Talousjohtaja
Hansel Oy
etunimi.sukunimi@hansel.fi 
puh. 0294 444 201

Tutkihankintoja.fi avaa valtion hankintatiedot avoimesti kaikkien saataville lähes reaaliaikaisesti. Palvelu on osa hallituksen Digitalisoidaan julkiset palvelut -kärkihankkeisiin sisältyvää hankintojen digitalisoinnin toteutusohjelmaa. Tavoitteena on hallinnon läpinäkyvyyden lisääminen ja valtion ostotoiminnan kehittäminen. Palvelun teknisestä toteutuksesta vastaa Great Apes Oy.

Palaa takaisin