Vastuullisia, merkillisiä elintarvikevalintoja

Milja Virtanen 24.01.2022

Jokainen meistä tekee päivittäisiä vastuullisuusvalintoja, mutta harva niitä sellaisiksi mieltää. Niin arkipäiväisiä valintamme ovat. Ilmassa on kuitenkin paljon vaatimuksia elintarvikkeiden vastuullisuuden perään. Emmekö jo tee riittävästi? Vai onko se edes meidän itsemme vastuulla? Miksi meidän tätä edes pitäisi miettiä tai valita vastuullisesti?  

Elintarvikkeiden vastuullisuuteen liittyy kovin monta näkökulmaa. Ylätasolla päivittäiset valinnat esimerkiksi vaikuttavat luonnon monimuotoisuuteen. Käytännön valintoja puolestaan ohjaavat monet suositukset ja elintarvikkeiden saamat merkit.

Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen

Miten se muka liittyy ruokalautaseeni, montako ötökkää tai lintua on luonnossa tai kalaa meressä?

Olemme asettaneet tavoitteeksi EU-tasolla, että toimimme luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi. Ruokalautasellani se näkyy joka viikko esimerkiksi kalavalinnoissani. Kun valitsen MSC- tai ASC-sertifioituja kalatuotteita, olen vaikuttamassa siihen, että kalalajien monimuotoisuus säilyy ja kalaa riittää kalastuskiintiöihin vielä seuraavillekin sukupolville. Merien kalakannat ovat maapallomme kannalta minulle pieni valinta, mutta tälle pallolle iso asia. Tai kun käytän lähimerialueiden ja järvien kalatuotteita, vesistöjen päästökuormitus vähenee. Samalla turvaan sen, että kalastajat saavat elantonsa vielä tulevaisuudessakin.

Myös mehiläisten joukkokuolemat ovat olleet uutisissa. Hunajan valmistamisen lisäksi mehiläisillä ja muilla pörriäisillä on suurempaakin merkitystä, sillä ilman niiden lentelyä kukasta toiseen eivät kasvit pölyty ja ruoka kasva pelloilla. Jokaisella pienelläkin lajilla on siis oma painoarvonsa vaakakupissa, kun maapallon väestömäärä kasvaa, eikä ruoan tarve ainakaan vähene. Kun teen arkisia valintoja itselleni, lisään myös hyvinvointia toisille ja tuleville sukupolville.

Näillä samoilla periaatteilla myös julkisten hankintojen sopimuksissa on hyvä olla vaatimuksia, jotka turvaavat vastuulliset valinnat ja luonnon monimuotoisuuden. Merkittävä osa elintarvikkeista tarjoillaan julkishallinnon kattamissa pöydissä.

Väriä ja makuja elämään

Suomalaiset ruokasuositukset ovat varsin tiukkoja, mutta niihin on hyvät perusteet. Elämämme on vähemmän kuormittavaa fyysisesti, ja voi olla hyvinkin paljon kuormittavampaa henkisesti kuin meitä edeltäneillä sukupolvilla. Olemme kuulleet lisääntyvästä väestön ylipainosta ja siihen liittyvistä haitoista. Ulottuvillamme on notkuvat kauppojen herkkuhyllyt ja niin ihanan näköiset ja tuoksuvat buffetpöydät. Onneksi salaatit ja lämpimät maustetut kasvikset ovat usein tarjolla ensimmäisinä. Kiitos näistä alan osaaville ammattilaisille ja STM:n joukkoruokailun ohjeistukselle!

Oma vyötäröni tosin kielii siitä, ettei ole aina tullut tehtyä vastuullisia valintoja, mutta kukapa ei sortuisi valitsemaan hyvistä aikomuksista huolimatta ”vähän yli tarpeen” silloin tällöin. Eihän herkutteluakaan ole missään kielletty? Herkut on mainittu suosituksissakin. Minä vain valitsen ne liian usein ensin. Joko pitäisi omantunnon kolkuttaa, kun tällä tavalla ”kuormitan” maapalloa?

Merkittävä osa elintarvikkeista tarjoillaan julkishallinnon kattamissa pöydissä.

Hyviä tavoitteita pitää olla. Ruoalla voimme vaikuttaa hyvinvointiimme terveellisiä ja turvallisia valintoja tekemällä. Kasviksilla saamme väriä ja makuja lautasellemme. Suosituksien mukaan lautasestani puolet tulisi olla kasviksia. Hyvä ruokalistan suunnittelu jo kotona auttaa paitsi hyvinvoinnin tavoittelussa, myös kukkaron hallinnassa. Ja eikös sanonta hyvin suunniteltu on puoliksi tehty toimi missä vain?

Julkisissa hankinnoissa yksi tavoitemittari hankintojen onnistumisesta voi olla kasvisten käytön lisääminen ja sen seuraaminen, kuinka lähellä puolta kaikista tilatuista ja asiakkaille tarjotuista elintarvikkeista on kasvisten osuus. Moni ateriapalvelu on jo lisännyt myös hiilijalanjälkimerkinnän ruokalistalle, mistä jokainen voi itse todeta, mikä ruokalaji olisi maapallon kestävyydelle paras valinta.

Parempia valintoja

Sydänmerkki ohjaa tekemään parempia valintoja suolan, rasvan laadun ja sokerin määrän suhteen. Sydänmerkki on helppo tunnistaa kaupan hyllyjä selaillessa, eivätkä nämä valinnat aina kukkaron nyörejäkään kiristä. Merkin tuotteet ovat valvottuja, joten niiden merkintöihin voin takuulla luottaa. Myös monet ravintolat tarjoavat Sydänmerkki-aterioita, joita valitsemalla voi tehdä itselleen paremman valinnan.

Kilpailuttamisessakin voi hyödyntää Sydänmerkki-kriteerejä, ja näin turvata sen, että tarjotut tuotteet tai palvelut täyttävät tavoiteltavat elintarvikkeiden terveydelle ja turvallisuudelle asetetut vaatimukset. Hyvä olisi huomioida, että jokaisen kilpailutettavan tuotteen ei tarvitse täyttää sydänmerkkikriteerejä tai suosituksia – tasapainoiseen ruokailuun kuuluu monenlaisia makuja ja elämyksiä. Tässäkin voi tehdä valintoja!

Joutsenmerkki laadun takaajana

Tiesitkö, että myös sekä ateriapalveluilla että kahviautomaateilla on oma Joutsenmerkkinsä? Se takaa, että ostamasi palvelu on kestävän kehityksen periaatteet huomioiva, henkilöstö osaavaa ja ruokalistalla ja raaka-ainehankinnoissa on noudatettu tarkoin valvottuja kestävän kehityksen periaatteita.

Ravintolapalveluiden ja kongressikeskusten Joutsenmerkki-kriteerit ovat vastikään päivittyneet, ja niistä voit poimia monta vastuullista toimintatapaa oman toiminnan kehittämiseen.

Miten olisi, tuletko talkoisiin mukaan merkillisten valintojen maailmaan?


Bloggari

Milja Virtanen kategoriapäällikkö

Kestävät valinnat ja ravitseva ruoka ovat kategoriapäällikkömme Milja Virtasen sydämenasioita niin työssä kuin kotonakin. Silloin kun hän malttaa jättää elintarvikkeet ja ateriapalvelut hetkeksi taakseen ja suunnata vapaalle, Milja pyörähtää mielellään nauttimaan tanssilavojen taiasta.