Hanselin ja pilvisiirtymän juhlavuosi

Lasse Ahonen 07.02.2022

Vietimme Hanselissa vuonna 2021 juhlavuotta. Tarkemmin ottaen kolminkertaista juhlavuotta. Hansel perustettiin 80 vuotta sitten, Hanselin IT-ympäristön pilvipalveluihin siirtyminen aloitettiin kymmenen vuotta sitten M365-palveluiden tilauksella, ja täydellinen julkisten pilvipalveluiden päälle siirtyminen saatiin päätökseen vuoden 2021 päätteeksi.

80-vuotiasta Hanselia juhlistimme koko henkilöstön voimin, ja pilvipalvelumatkan alkamisen sekä päättymisen merkkipaalut olivat lähinnä omia henkilökohtaisia ilon aiheitani. Kymmenen vuotta pilvisiirtymälle on pitkä aika. Olemme halunneet toteuttaa muutosta järkevästi liiketoiminnan ehdoilla ja sen tavoitteita tukien. On myös Digitaaliset palvelut -yksikkömme toimintaperiaate olla liiketoiminnan kehityksen moottori. Toisaalta olemme olleet aloittamassa siirtymäämme edelläkävijänä ja lopulta saimme sen myös valmiiksi edelläkävijänä. Ei maailma tietystikään vielä valmis ole, vaikka tavoitteeni edelleenkin on automatisoida itseni työttömäksi ja sen jälkeen voisin keksiä muuta mielekästä tekemistä. Siihen on vielä matkaa.

IT-nörtin karkkikauppa

Mitäs nyt sitten, kun kaikki palvelut pörräävät pilvessä ja aurinko paistaa? Onko jokin muuttunut? On, paljon muuttunut. Esimerkiksi koronan iskiessä teknisellä puolella ei tarvinnut tehdä mitään, kun tietotyön pilvityövälineet ja etätyömahdollisuudet olivat olleet jo vuosia käytössä, joten voitiin keskittyä ihmisten johtamiseen muutoksessa. Pilven kanssa toimiessa korostuu myös nopeus, notkeus, monitorit, analytiikka, älykkäät hälytykset, kustannustehokkuus, optimointimahdollisuudet, automatisoidut toimenpidesuositukset, palvelimien sijaan palveluita, automaattiskaalaukset, koneoppiminen, edistykselliset tietoturvatoiminnot… Listaus on hengästyttävä, vaikka siitä puuttuu vielä monta kohtaa. Mahdollisuudet ovat suoraan sanottuna huikean ja tajunnanräjäyttävän välimaastosta. Ainakin näin IT-nörtin näkökulmasta.

Koronan iskiessä teknisellä puolella ei tarvinnut tehdä mitään, kun tietotyön pilvityövälineet ja etätyömahdollisuudet olivat olleet jo vuosia käytössä.

Eli kaikki on huikean hienoa ja kaikkien kannattaisi viedä koko IT-ympäristönsä julkipilveen, niinkö? Asia ei ehkä ole ihan näin yksiselitteinen, vaikka tekisinkin mieli vaan vastata suoraan kyllä. Edelläkävijänä on aina hieman enemmän haasteita taklattavana ja tietä raivattavana. Henkilökohtaisesti toki tykkään juuri noista haasteista, kun pääsen tekemään uusia moderneja ratkaisuja toteutusten suhteen. Uskon kuitenkin, että ennemmin tai myöhemmin valtaosa organisaatioiden IT-palveluista siirtyy julkisten pilvipalveluiden päälle, vaikka jokin osa saattaakin säilyä paikallisissa ympäristöissä. Uskallan kuitenkin suositella siirtymistä lämpimästi! Kyllä ne tietoturvaan ja datan sijaintiin liittyvät asiatkin lopulta aina saa ratkaistua.

Teimmekö koko pilvisiirtymän itse? Emme todellakaan. Iso kiitos Hanselin digitiimin kollegoille sekä huikeille kumppaneillemme North Advisors, Haallas, Digital Illustrated, Fellowmind, Yodamiitti, Innofactor, Sulava ja kaikki muut mukana olleet!


Bloggari

Lasse Ahonen teknologiapäällikkö

Lasse on moderni tietotyöläinen ja usein pilvessä. Hänen erityisosaamiseensa kuuluvat työtapojen kehittäminen, teknologiset innovaatiot ja teenjuonti.