Niin pitkälle kuin pippuri kasvaa

Milja Virtanen 17.08.2022

Merkittävä osa elintarvikkeista laivataan Suomeen kaukaa toiselta puolelta maapalloa. Kotimainen ruoka on hyvää, näin voisin ajatella. Ja se mitä en tunne, ei ole niin hyvää. Joskus on kuitenkin hyvä katsoa omaa kotikoloa pidemmälle, ja miettiä asioita hieman syvällisemmin. Julkisia hankintoja työkseni tekevänä tiedän mistä puhun! Puheiden ja tekojen pitää näkyä ja kuulua, myös kilpailutuksissa. 

Aamuni alkavat usein kaurapuurolla ja itse lähimetsästä tai omalta pihalta keräämilläni, ilman lannoitteita ja kasvissuojeluaineita kasvaneilla marjoilla. En kuitenkaan aloita päivääni luomusti, vaikka tukkani onkin pörröllään. Miksi näin?

Luomumerkkiin voi luottaa – sen käytöllä on merkitystä

Luomu on lyhenne luonnonmukaisesti tuotetusta, mutta outoa kyllä, luonnossa kasvavat metsämarjat ja sienet tai luonnonjärvessä uiskentelevat muikut eivät olekaan luomua, vaan luonnon antimia.

Luomusta on annettu oma asetus, joka kertoo, miten pelloilla tulee viljellä, jotta luonnon monimuotoisuus säilyy niin maaperässä kuin ympäröivissä vesistöissäkin. Luonnon mustikka muuttuu luomuksi, kun metsänhoitoalue on rekisteröity ja metsää hoidetaan alueen monimuotoisuutta varjellen, eivätkä metsän lannoitteet valu lähivesiin rehevöittämään ja pilaamaan kalakantoja. Luomu on tarkasti rekisteröityä, valvottua ja tutkittua tuotetta. Vähän hassua, kun sitä kutsutaan luonnonmukaisesti tuotetuksi! 

Luomua valitsemalla valitsen omaan ostokoriini tai asiakkaideni kanssa kilpailutettavaan ostokoriin myös monimuotoisemman maapallon ja tulevien sukupolvien hyvinvoinnin. Luomua voidaan tarjota kouluissa ja päiväkodeissakin, kun ruokalistat ja reseptit muokataan niin, että talouskin pysyy tasapainossa.

Reilua meininkiä

Kahvitauolla nappaan pienen makoisan reilun kaupan banaanin työtoverieni siemaillessa puheen sorinan keskellä reilusti tuotettuja kahvejaan. Myös reilun kaupan suklaa sopii hyvin kahvin kera välipalalle.

Reilun kaupan tuotteeksi merkitystä välipalastani selviää, että se on sosiaalisesti vastuullisesti ja ympäristönäkökohdat huomioiden tuotettu. Esimerkiksi tämä merkki kertoo kaukaa tuotujen elintarvikkeiden luotettavista tuotanto-olosuhteista. Useimmiten se osuu silmiin kahvi-, tee- tai kaakaopaketin kyljestä, banaaneista tai kukkakimpusta.

”Reilun kaupan merkkejä on jo lukuisia ja reilun kaupan vaatimuksia voi käyttää myös kilpailutuksissa.”

Reilun kaupan merkkejä on jo lukuisia, esimerkiksi kansainvälisesti tunnetuimmat Reilu kauppa (Fairtrade) ja Rainforce Alliance, ja merkkien vaatimuksia voi käyttää myös kilpailutuksissa. Koska merkkejä on monia, täytyy hieman nähdä vaivaa sen pohtimiseksi, miten sosiaalisen tai ympäristövastuun näiden tuotteiden osalta vaatii. Mutta ammattilainen taitaa nämäkin määrittelyhommat, voit siis luottaa minuun.

Katse tuotemerkintöihin!

Kiitos kauppaketjujen appien, voin perheeni kanssa seurata esimerkiksi sitä, mistä ostamamme tuotteet ovat peräisin. Jokaisesta pakkauksesta näkee, mistä ruoka on kotoisin.

Tätä saatavissa olevaa alkuperätietoa kysymme myös, kun kilpailutamme elintarvikkeita. Sopimuskaudella seuraamme tarjotun tuotteen alkuperämaata ja sitä, mitä raaka-aineita tulee mihinkin aikaan vuodesta mistäkin. Näin asiakkaammekin saavat tietoa elintarvikkeiden alkuperämaista ja sesongeista. Tietoa voi käyttää reseptejä kehitettäessä ja ruokalistoja laatiessa.

Miljan vinkit vastuulliselle ruokalistan laatijalle:

  • valitse kilpailutettavaan tuotekoriin vastuullisesti tuotettuja elintarvikkeita, kuten kahvia, teetä, kaakaota ja banaaneja
  • vaadi tarjoajaa todentamaan vastuullisuus esimerkiksi sertifioinnilla
  • aseta tavoitteeksi vastuullisesti tuotettujen tuotteiden käyttö ruokalistoilla sopimuskaudella

 

Taustatietoja:

Reilulla kaupalla tarkoitetaan erilaisia kaupankäyntitapoja, joissa pyritään ottamaan huomioon niin taloudellinen kuin sosiaalinenkin hyvinvointi ja paikkaamaan näin sekä vapaan että esimerkiksi tullimuureilla rajatun kaupan aiheuttamia epäkohtia. Yritykset käyttävät termiä myös tarkoittamaan erilaisia, yrityskohtaisia sosiaalisen vastuun ohjelmia. 

Reilun kaupan sertifiointijärjestelmä on tunnetuin esimerkki reilun kaupan järjestelmästä.

Rainforest Alliance on kansalaisjärjestö, joka pyrkii ylläpitämään biodiversiteettiä (luonnon monimuotoisuutta) ja varmistamaan kestävän elinkeinon muuttamalla maankäytön ja liiketoiminnan käytäntöjä. Järjestön tavoitteena on myös vaikuttaa ympäristösertifioinnilla kuluttajien käyttäytymiseen.


Bloggari

Milja Virtanen kategoriapäällikkö

Kestävät valinnat ja ravitseva ruoka ovat kategoriapäällikkömme Milja Virtasen sydämenasioita niin työssä kuin kotonakin. Silloin kun hän malttaa jättää elintarvikkeet ja ateriapalvelut hetkeksi taakseen ja suunnata vapaalle, Milja pyörähtää mielellään nauttimaan tanssilavojen taiasta.