Ostin käytetyn tietokoneen

Tero Lehtisaari 09.02.2024

Siitä on jo muutama vuosi, kun kotikoneeni ei enää käynnistynyt ja minun piti hankkia uusi tietokone. Kotikäytössä tarpeeni ovat melko kohtuulliset: perus toimisto-ohjelmien lisäksi nettisurffausta, hieman kuvankäsittelyä ja vähäisessä määrin myös pelejä.

Kartoitin eri vaihtoehtoja ja päädyin tunnetun tietokonevalmistajan tehotyöasemaan – käytettyyn sellaiseen. Jälkeenpäin ajateltuna valinta osui oikeaan. Käytettynä hankkimani tietokone on toiminut moitteettomasti ja täyttää edelleen kaikki kotikoneeseen kohdistuvat tarpeeni.

Kannettavan tietokoneen hankinta tuli myös eteen harrastukseeni liittyvän järjestön paikallisosastossa viime syksynä. Uuden tietokoneen hankkimisen sijaan päädyimme hankkimaan muutaman vuoden ikäisen, siistin käytetyn yrityskannettavan. Ja jälleen, siihen käyttöön tarkoitettuna, valinta tuntuu edelleen täysin oikealta.

Jälkeenpäin ajateltuna valinta osui oikeaan. Käytettynä hankkimani tietokone on toiminut moitteettomasti ja täyttää edelleen kaikki kotikoneeseen kohdistuvat tarpeeni.

Näistä kokemuksista syntyi jokunen ajatus. Voisiko käytetty tietokone toimia myös omassa päivätyössäni nykyisessä, pitkälti pilvessä olevassa ympäristössä? Kuinka paljon vanhan tietokoneen käyttö hidastaisi tietoteknistä arkeani ja työntekoani?

Ehdotin digitiimillemme, että voisimme tehdä pienen testin. Etsittäisiin käytetty, muutaman vuoden vanha yrityskannettava, asennettaisiin siihen nykyiset ohjelmat ja ottaisin koneen käyttööni. Digitiimi innostui ja konfiguroi minulle ”uuden” tietokoneen.

Kappale tekniikkaa

Työ- ja testikannettavien keskeisimmät suorituskykyyn liittyvät komponentit ja suorituskykyä kuvaavien testiohjelmien tulokset:

Taulukko, jossa esitetään työkannettavan ja testikannettavan tekniset tiedot. Týökannettava prosessori I5-10310U (Q2/2020), muisti 16 Gt, SSD 510 Gt, prosessorin suorituskyky netistä löytyvän testaussivuston mukaan 6432, tietokoneella ajetun toisen testausohjelman suorituskykyä mittaava arvo keskiarvo 2668, testikannettava prosessori I5-7200U (Q3/2016), muisti 32 Gt, SSD 510 Gt, prosessorin suorituskyky netistä löytyvän testaussivuston mukaan 3393, tietokoneella ajetun toisen testausohjelman suorituskykyä mittaava arvo keskiarvo 2137

Takaisin testiin ja sen lopputuloksiin

Kuten varmaan arvaattekin, testin lopputulema oli hieman hämmentävä. Nykyinen työkannettavanikaan ei ole uusinta tekniikkaa, vaan se on ollut jo muutaman vuoden käytössä ja menossa tänä vuonna vaihtoon. Testikannettava on taas vielä noin kolme vuotta tätäkin vanhempi. Takana olevista vuosista huolimatta, jos testikannettavassa olisivat olleet näyttöasetukset, pilvisynkronoinnit resurssienhallintaan ja nettiselaimen välilehdet valmiina, en olisi huomannut mitään eroa normaalisti käytössä olevaan tietokoneeseeni. Testikannettavan käynnistysnopeudessa tai muussakaan nopeudessa tai ominaisuuksissa en havainnut mitään oleellista muutosta. Testikannettavan kasvontunnistus toimi totutulla tavalla ja käytössä oleva USB-C-telakointi näyttöihin hitaan latauksen ilmoituksesta huolimatta mutkattomasti. Väitän, että testaamani kokoonpano olisi kelpoinen lähes kaikille kaltaisilleni normaalia toimistotyötä tekeville henkilöille.

Tarvitsenko jatkossa uusinta uutta olevaa tietokonetta? Jos tähän kovin pienen otoksen testiin on luottamista, sanoisin, että en välttämättä. Arvostaisin kyllä sitä, että työtietokoneeni käynnistyisi nopeasti ja luotettavasti, sen akku olisi jokseenkin kelpoinen muutaman tunnin palaveritarpeeseen, ja että näyttö olisi näkemisen kannalta riittävän suuri, mutta kokonaisuus kuitenkin näppärän keveä. Ja muutoinkin ulkoisesti siisti.

Hanselin tietokoneiden yhteishankinnoilla pystyt hankkimaan myös käytettyjä tietokoneita. Käytettyinä hankittuja tietokoneita onkin tietojeni mukaan käytössä muun muassa kouluissa oppilaskoneina. Kannustan testin jälkeenkin edelleen asiakkaitamme pohtimaan, olisiko joihinkin työtehtäviin mahdollista harkita käytettyä tietokonetta. Toisaalta kannustan uusiin tietokoneisiin päätyviä hankkimaan tekniikaltaan ja mekaniikaltaan mahdollisimman pitkäikäisiä tuotteita. Laadukkaat laitteet kestävät omassa käytössä pidempään ja luotettavammin, ja toisaalta niillä on myös elinkaarta jäljellä jälkimarkkinoille.

Vielä lopuksi muistutus ihan kaikille meille tietokoneiden käyttäjille: käsitellään käytössämme olevia tietokoneita kuin ne olisivat kavereiltamme lainassa. Vähänaarmuisilla ja kunnoltaan hyvillä tietokoneilla on enemmän rahallista ja myös käyttöarvoa jälkimarkkinoilla.


Bloggari

Tero Lehtisaari kategoriapäällikkö

Tero on IT-laitteiden yhteishankinnoista vastaava kategoriapäällikkömme. Tämä vastuullisuudestakin innostuva insinööri rentoutuu sähköpyörän päällä vesiposteja bongaillen tai sähköpianolla tuttuja melodioita tapaillen.