Uusi verkkopalvelu avaa valtion hankintatiedot kaikkien käyttöön

04.09.2017

Suomi globaali edelläkävijä

Uuden Tutkihankintoja.fi-palvelun avulla kaikki kansalaiset voivat helposti tarkastella ja analysoida reaaliaikaista tietoa valtion tekemistä hankinnoista. Tavoitteena on hallinnon läpinäkyvyyden lisääminen ja valtion hankintatoimen kehittäminen. Samalla tarjotaan yrityksille arvokasta markkinatietoa.

Palvelu avautuu ilmaiseksi kaikkien käyttöön 4. syyskuuta osoitteessa tutkihankintoja.fi. Avautumishetkellä palvelussa on julkaistu valtion hankinnat vuoden 2016 alusta alkaen, yhteensä yli kuuden miljardin edestä. Jatkossa palvelu päivittyy lähes reaaliaikaisesti. Palvelun on toteuttanut valtion yhteishankintayksikkö Hansel Oy valtiovarainministeriön toimeksiannosta.

– Jokainen suomalainen hyötyy julkisten varojen läpinäkyvyydestä ja avoimesta hallintokulttuurista. Palvelun avulla myös yritykset saavat uudella tavalla tietoa markkinoista, sanoo Hansel Oy:n toimitusjohtaja Anssi Pihkala.

Turvallisuussyistä puolustus- ja turvallisuussektorin viranomaiset, kuten puolustusministeriön hallinnonala, Poliisihallitus tai Rajavartiolaitos, eivät ole mukana palvelussa. Lisäksi joitakin tietoja salataan yksilönsuojan tai yleisen turvallisuuden varmistamiseksi.

Nyt julkaistava tieto on ollut julkisuuslain mukaan aikaisemminkin kaikkien saatavilla, mutta vaatinut erillisen tietopyynnön yksittäiselle organisaatiolle. Tämä on vaikeuttanut tietojen hankkimista ja vienyt resursseja pyytäjän lisäksi vastaanottavalta organisaatiolta. Nyt kaikki tiedot löytyvät yhdestä palvelusta ja ovat helposti saatavilla.

Maailmaanlaajuista avoimuuden edelläkävijyyttä

Tutkihankintoja.fi-palvelun lisäksi hankintatiedot tullaan julkaisemaan kaikkien hyödynnettäviksi myös avoindata.fi-sivustolla. Tällä mahdollistetaan dataan pohjautuvien uusien palveluiden sekä sovellusten vapaa kehittäminen ja hyödyntäminen eri tarkoituksissa. Tutkihankintoja.fi-palvelun ja datan saatavuuden kaikkia hötyjä ei osata vielä arvioida, sillä vastaavaa ei muualla maailmassa ole.  

– Kansainvälisesti Tutkihankintoja.fi on edelläkävijä. Emme tiedä, että vastaavaa palvelua olisi aikaisemmin avattu valtion toimesta. Onkin vaikea antaa heti konkreettisia lukuja esimerkiksi palvelun tuottamista säästöistä, mutta uskomme, että niitä tulee. Olemme keskustelleet Aalto-yliopiston kanssa mahdollisesta tutkimuksesta hankkeen hyötyihin liittyen, sanoo Pihkala. 

Nyt julkaistava versio on palvelun ensimmäinen, jota valtiovarainministeriö ja Hansel Oy kehittävät jatkossa aktiivisesti eteenpäin. Palvelu on osa hallituksen Digitalisoidaan julkiset palvelut -kärkihankkeisiin sisältyvää hankintojen digitalisoinnin toteutusohjelmaa.

Lisätietoja:

Kirsi Koivusaari
Talousjohtaja
Hansel Oy
etunimi.sukunimi@hansel.fi
Puh. 0294 444 201 

Laura Helle
Markkinointiviestinnän asiantuntija
Hansel Oy
etunimi.sukunimi@hansel.fi
Puh. 0294 444 242

tutkihankintoja.fi avaa valtion hankintatiedot avoimesti kaikille lähes reaaliaikaisesti. Palvelu on osa hallituksen Digitalisoidaan julkiset palvelut -kärkihankkeisiin sisältyvää hankintojen digitalisoinnin toteutusohjelmaa. Tavoitteena on hallinnon läpinäkyvyyden lisääminen ja valtion ostotoiminnan kehittäminen. Palvelun teknisestä toteutuksesta on vastannut Great Apes Oy.