Uusi laki ohjaa julkisia hankintoja – Hanselista ratkaisut puhtaiden ajoneuvojen hankkimiseen

02.08.2021

Elokuun 2. päivä voimaan tuli laki ajoneuvo- ja liikennepalveluhankintojen ympäristö- ja energiatehokkuusvaatimuksista. Laki pyrkii kasvattamaan puhtaiden ja energiatehokkaiden ajoneuvojen osuutta julkisen sektorin hankkimista ajoneuvoista ja kuljetuspalveluista. Lain piiriin kuuluvat tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta:

  • julkisen sektorin tieliikenteen moottoriajoneuvojen ostaminen ja vuokraaminen,
  • maanteiden henkilöliikennettä koskevat julkiset palveluhankinnat sekä 
  • tietyt liikenne- ja kuljetuspalvelut (esimerkiksi jätteiden keruu ja postikuljetukset).

Lakia sovelletaan hankintoihin, joiden arvo ylittää EU-kynnysarvon. 

Siirtymäsäännöksen mukaan laki koskee hankintoja, joissa hankintamenettely aloitetaan lain voimaantulon jälkeen. Sellaiset puitejärjestelyt ja dynaamiset hankintajärjestelmät, joita koskevat hankintailmoitukset on julkaistu ennen 2.8.2021, jäävät siis lain soveltamisalan ulkopuolelle, vaikka kyseisiin puitejärjestelyihin tai dynaamisiin hankintajärjestelmiin perustuvat yksittäiset sopimukset tehtäisiinkin lain voimaantulon jälkeen.

Yhteishankinnoissamme vaatimukset on huomioitu

Huomioimme lain velvoitteet uusia yhteishankintoja valmistellessamme. Hyödyntämällä hankintaratkaisujamme voit siis varmistua siitä, että puhtaiden ajoneuvojen kiintiövaatimukset täyttyvät hankinnoissasi. 

Parhaillaan valmistelussa olevasta Autonvuokraus- ja minileasingpalvelut -puitejärjestelystä siihen liittyvät asiakkaat (liittyminen viimeistään 3.8.2021) voivat hankkia kyseisiä palveluita aina yhden päivän tarpeesta jopa kahden vuoden tarpeeseen. Saatavilla on monipuolinen valikoima henkilö-, paketti- ja kuorma-autoja sekä myös ladattavia plug-in hybridejä ja täyssähköautoja.

Olemme toki ennakoineet asiakkaiden tarpeen hankkia puhtaita ajoneuvoja ja ajoneuvopalveluja myös jo voimassa olevissa yhteishankinnoissamme.

Esimerkiksi Autot palveluineen -puitejärjestelykokonaisuudesta on liittyneille asiakkaille saatavilla bensiini- ja dieselautojen lisäksi myös erilaisia vähäpäästöisiä hybridi- ja täyssähköhenkilöautoja sekä pakettiautoja ja kevytkuorma-autoja palveluineen. 

Raskaat ajoneuvot -puitejärjestelyyn liittyneillä asiakkailla on puolestaan mahdollisuus hankkia dieselkuorma-autojen ja linja-autojen lisäksi myös erilaisia täyssähkö-, hybridi- ja kaasukuorma-autoja sekä täyssähkö- ja hybridilinja-autoja palveluineen.  

Myös tarjolla olevissa dynaamisissa hankintajärjestelmissämme (Muuttokuljetuspalvelut, Tilausajopalvelut, Jätehuollon palvelut) olemme ottanut uudet säädökset huomioon siten, että asiakas voi omassa minikilpailutuksessaan asettaa tuotteille tai palveluille ympäristöystävällisyyteen ja energiatehokkuuteen liittyviä vaatimuksia. 

Voit tutustua tuleviin ja käynnissä oleviin yhteishankintoihimme verkkosivuillamme https://www.hansel.fi/yhteishankinnat/.  Lisätietoja yhteishankinnoistamme saat myös asiakaspalvelustamme tai kunkin yhteishankinnan yhteyshenkilöltä. 

Tutustu uuteen lakiin

Lue liikenne- ja viestintäministeriön tiedote