Viisi hyvää syytä kilpailuttaa sähköautojen latausasemia

22.05.2024

AJANKOHTAISTA

Mietitkö vielä sähköautojen latausasemien kilpailuttamista? Alla viisi hyvää syytä, miksi kilpailuttaminen kannattaa aloittaa nyt!

1. Ladattavien ja etenkin täyssähköautojen määrä kasvaa vauhdilla

Sähköisen liikenteen tilannekatsauksen mukaan täyssähköautojen määrä kasvoi 71 % vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Suomen teillä on nykyään lähes 100 000 täyssähköautoa. Ladattavien hybridien kasvuvauhti on maltillisempaa (30 %), mutta niitä on käytössä jo lähes 150 000. Sähköautoja ladataan noin 80 % matkan lähtö- tai päätepisteessä ja vain 20 % matkan varrella, joten omille latausasemille on käyttöä selvästi enemmän kuin julkiselle lataukselle.

2. Laki velvoittaa

Marraskuussa 2020 astui voimaan laki, joka velvoittaa asentamaan sähköautojen latauspisteen ei-asuinkäytössä oleviin kiinteistöihin, joissa on parkkipaikat yli 20 autolle. Vielä on siis puoli vuotta aikaa vastata lain vaatimuksiin! Kun minikilpailutuksen tekee kesän aikana, on mahdollista, että asennukset ehditään hoitaa vielä vuoden loppuun mennessä.

3. Hanki helposti Hanselin yhteishankintojen avulla

Hanselin Sähköautojen latausasemat 2022–2028 DPS ja Sähköautojen latausasemien pienhankinnat ovat käytössäsi ja tekevät hankinnasta huomattavasti helpompaa, sillä ne tarjoavat valmiit mallipohjat kilpailutuksen tekemiseen. Mallipohjat ovat myös täynnä esimerkkejä vaatimuksista, joita voi hyödyntää sellaisenaan tai muokata omaan tarpeeseen sopiviksi. Mallipohjia hyödyntämällä mikään oleellinen ei pääse unohtumaan. Mallipohjista löytyy malli jopa viranhaltijapäätökselle, joka on usein ensimmäinen askel hankinnan aloittamiselle.

Suosittelemme markkinavuoropuhelua DPS:ssä mukana olevien toimittajien kanssa, jotta saat ajantasaiset vinkit juuri tämän hetken markkinatilanteeseen ja omaan hankintaasi. Muista myös, että Hanselin asiantuntijat ovat käytettävissäsi hankinnan jokaisessa vaiheessa.

4. Sähköautot ovat ympäristöystävällisiä

Sähköauton elinkaarinen hiilijalanjälki on selvästi polttomoottoriautoa pienempi, kunhan autolla on käyttöä. Jokainen latausasema tukee liikenteen sähköistymistä, mikä vähentää päästöjä ja tuontienergian tarvetta. Oikein hinnoiteltu lataussähkö tukee myös sähköverkkoa, kun autot ladataan silloin kun vähäpäästöistä sähköä on tarjolla paljon.

5. Latausasemalla voit hankkia lisätuloa

Taloudellista voittoa ei kuitenkaan tarvitse pelätä. Voiton laskennassa tulee huomioida kaikki syntyneet kulut, ja latauksen hinnan voi asettaa verkkosähkön hinnan (myös pörssisähkön) mukaisesti, jolloin voittoa ja sitä kautta veroseuraamuksia ei tule tiukimmankaan mahdollisen tulkinnan mukaan. Lisätulo auttaa kuitenkin kuolettamaan investointia. 

Mäntsälä hankkii asemansa Hanselin DPS:n kautta

Mäntsälän kunta päätti hoitaa velvoitteensa etunojassa ja on tehnyt jo kaksi latausasemien minikilpailutusta Hanselin DPS:n kautta.
Lue Mäntsälän koko tarina!

Kysyttävää?

Ota rohkeasti yhteyttä, jos sinulle herää mitä tahansa kysyttävää sähköautojen latausasemista!

kategoriapäällikkö Pasi Tainio
pasi.tainio@hansel.fi
puh. 0294 444 353