Planerna för konkurrensutsättning publiceras nu i Hilma i stället för i Hansel.fi

15.02.2024

AKTUELLT Vid årsskiftet blev det möjligt att publicera planer för konkurrensutsättning i Hilma och alla som konkurrensutsätter offentliga upphandlingar kan nu informera om kommande konkurrensutsättningar på ett ställe. Hilmas nya funktion för planering av konkurrensutsättningar är gemensam för hela den offentliga sektorn och ersätter den statliga upphandlingskalendern som finns på Hansels webbplats men som tas bort i slutet av januari 2024. Om du redan har hunnit publicera kommande konkurrensutsättningar i Statens anbudsinfordringskalender lönar det sig att nu flytta över dem i Hilma. 

En centrerad publicering av planerna är ett bra sätt att öka öppenheten kring upphandlingarna och förbättra anbudsgivarföretagens möjligheter att delta, eftersom det blir enklare att förutse konkurrensutsättningar. Den nya funktionen i Hilma hjälper upphandlingsenheterna att planera sina upphandlingar. De grundläggande uppgifterna om kommande konkurrensutsättningar, de uppskattade tidtabellerna för genomförandet och värdena i euro förs in i planen för konkurrensutsättning. Uppgifterna om planeringen är inte bindande och det läggs ut förhands- och upphandlingsmeddelanden som vanligt i Hilma när dessa blir aktuella. 

En mer genomgående planering främjar också samarbetet och inlärningen mellan upphandlingsenheterna. Den blir möjligt att dela kunskap och erfarenheter, sprida goda exempel och genomföra gemensamma upphandlingar. Genom ökad planering är det också möjligt att minska överlappande upphandlingar. 

Läs mer om funktionen för konkurrensutsättningsplanering i anvisningen.