I Taisto-övningen slipas färdigheterna att klara sig i den digitala världen

10.01.2024

AKTUELLT

Hansel deltog torsdagen den 30.11. i Taisto-övningen, en övning i digital säkerhet som ordnas av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Övningen ordnades nu för sjätte gången. Taisto erbjuder en trygg möjlighet att öva, testa och utveckla organisationens egna verksamhetsmodeller för digital säkerhet genom fiktiva störningssituationer. 

Dagen är uppbyggd kring realistiska störningssituationer och övningar i anslutning till dessa. I år fick deltagarna fundera kring verksamhetsmodeller bland annat gällande denial-of-service attacker, personuppgiftsincidentr, sabotagprogram och hybridpåverkan. Hansel deltog i övningen för andra gången och teamet upplevde dagen som givande. 

– I fjol deltog vi för första gången i övningen och kunde samla en värdefull förteckning av omständigheter som det gällde att kontrollera och uppdatera. Nu var det glädjande att konstatera att vi är tämligen väl förberedda på ett flertal av de situationer som beskrevs i övningen. Vi valde avsiktligen ett annat system till föremål för övningen än i fjol och så kunde vi igen i år få med oss nya och konkreta förbättringsförslag, konstaterar Hansels dataskyddschef Nina Alapuranen. 

Sammansättningen av Hansels deltagare hade ändrats en aning sedan i fjol för att så många som möjligt skulle få öva inför störningssituationer. Alla deltagare var överens om att dagen var nyttig och man kommer med säkerhet att delta även nästa år. 

Läs mer om Taisto-övningen på MDB:s webbplats.