Uppdateringar för beräkningen av koldioxidavtrycket i Hankintapulssi

15.02.2024

MEDDELANDE 

Vi har uppdaterat emissionsfaktorerna som tillämpas för beräkningen av koldioxidavtrycket i Hankintapulssi. Vi kan nu erbjuda dem som använder statsförvaltningens Handi-system och våra kunder som särskilt har lämnat sitt material av inköpsfakturor till Hansel en exaktare rapportering om koldioxidavtrycket än tidigare. Vi har fått uppdateringen av utsläppssiffrorna av Finlands miljöcentral. 

Uppdateringen av emissionsfaktorerna påverkar koldioxidavtryckssiffrorna även retroaktivt. Uppdateringen gjordes bland annat för att förändringarna i produktionsteknologin skulle kunna beaktas. Faktorerna som tillämpas tidigare baserade sig på de genomsnittliga emissionsfaktorerna per produktgrupp från 2015. Nu efter uppdateringen baserar sig utsläppen på de nyaste tillgängliga uppgifterna från 2019 och vi tillämpar samma faktorer i hela materialet. Ändringarna i den allmänna prisnivån har emellertid beaktats i faktorerna för varje års del. 

Emissionsfaktorerna i Hankintapulssi har alltså förändrats lite för gångna års del men ni kan i er rapportering trots det mycket väl använda de siffrorna gällande koldioxidavtrycket som ni tagit fram före uppdateringen och i fortsättningen rapportera med de uppdaterade uppgifterna. Emissionsfaktorerna motsvarar till exaktheten inte bokföringen utan är uppskattningar som har preciserats i och med de nya emissionsfaktorerna. Med hjälp av emissionsfaktorerna kan vi beräkna koldioxidavtrycket för enskilda produktgrupper utifrån upphandlingsbeloppen i euro. Uppskattningarna av produktgruppernas koldioxidavtryck baserar sig på de genomsnittliga koldioxidavtrycken för produkter och tjänster på den finska marknaden och motsvarar alltså inte nödvändigtvis det verkliga koldioxidavtrycket för en enskild upphandling. Med hjälp av den nya väljaren av energiproduktion är det emellertid möjligt att precisera beräkningen av koldioxidavtrycket för dessa produktgruppers del: el och gas, uppvärmning och drivmedel och smörjmedel. Du kan läsa mer om energiproduktionsväljaren som lanserades i höstas här