Vaikuttavuusperusteiset hankinnat ovat mahdollisuus työllisyysalueille

Maria Röykkä 10.04.2024

Ensi vuoden 2025 alusta tapahtuu muutos, jossa työllistymistä edistävät palvelut siirtyvät Suomessa 45 työllisyysalueen järjestettäväksi. Suurin osa työllisyysalueista järjestää palvelut sopimusperusteisesti vastuukuntamallilla. Siirron yhteydessä kunnille luodaan myös uusi rahoitusmalli, joka kannustaa niitä kehittämään toimintaansa työllisyyttä edistäväksi.

Työllisyysalueilla on useita erilaisia mahdollisuuksia ja toimintamalleja, joilla edistää työllistymistä alueellaan. Työllisyysalueet voivat esimerkiksi tukea yrityksiä työttömien rekrytoimisessa, parantaa työttömien kykyä työllistyä tai lisätä työtä tarjoavien ja työtä hakevien kohtaamista erilaisin tavoin. Työllisyysalueet voivat tarjota työllistymistä edistäviä palveluja itse tai hankkia palveluja markkinoilta. Esimerkiksi Lahti, Jyväskylä ja Kuopio ovat Hilman mukaan etsimässä haastekilpailun avulla rohkeita tiimejä ratkaisemaan rakennusalan työttömyyshaastetta.

Mitä kannattaa hankkia?

Se tuotetaanko työllisyyttä edistäviä palveluja itse vai hankitaanko niitä markkinoilta, ja jos hankitaan, niin mitä palveluja ja kenelle hankitaan, ovat tärkeimpiä strategisia päätöksiä. Huolellisen arvioinnin myötä kunnat ja työllisyysalueet voivat keskittyä tekemään oikeita, hyödyllisiä asioita ja hyödyntää tehokkaasti ulkoisia resursseja. On hyvä pysähtyä miettimään, mille asiakasryhmälle valmennuksesta tai tuesta on suurin hyöty? Olennaista on toimintaympäristön ja asiakkaiden tunteminen.

Tavoitteena on hankkia vaikuttavimpia palveluja työllistymisen edistämiseksi ja siten optimoida kustannuksia ja tuloksia. Hyödynnetäänkö markkinoilla oleva osaaminen ja innovaatiot riittävästi työllistymisen edistämisessä? Palvelujen järjestämisen siirtyminen työllisyysalueille ja kunnille avaa luontevan hetken toimintamallien uudelleen arviointiin.

Hyödynnetäänkö markkinoilla oleva osaaminen ja innovaatiot riittävästi työllistymisen edistämisessä?

Tiukkenevassa taloudellisessa tilanteessa on entistä suurempi tarve hankintojen kokonaisuuden hallintaan ja sen strategiseen arvioimiseen, mitä ulkoisia resursseja tarvitaan. Organisaatioon systemaattisesti ja poikkiorganisatorisesti yhdessä luotu toimintamalli varmistaa, että strategisesti merkittävät hankinnat tunnistetaan ajoissa ja niiden valmisteluun markkinakartoituksineen varataan tarvittavat osaamis-, henkilö- ja aikaresurssit.

Työllistämistä edistävissä palveluissa suuri potentiaali

Työllistämistä edistävissä palveluhankinnoissa on merkittävästi potentiaalia ja mahdollisuuksia. On ensiarvoisen tärkeää ja kustannustehokasta kiinnittää näissä palveluissa huomiota erityisesti vaikuttavuusperusteisten hankintojen kehittämiseen. On esimerkiksi huomattavasti järkevämpää mitata sitä, mitä tuloksia hankitulla koulutuksella saavutetaan kuin sitä, että niitä on vain pidetty. Ota meihin yhteyttä, niin tehdään yhdessä teidänkin työllisyyspalvelujen hankinnoista vaikuttavampia!


Bloggari

Maria Röykkä kehityspäällikkö

Kehityspäällikkö Maria Röykkä suhtautuu intohimoisesti julkisten hankintojen strategiseen johtamiseen. Hän tuntee julkisten hankintojen kansallisen strategian kuin omat taskunsa, ja osaa löytää massasta ne vaikuttavimmat hankinnat. Myös vapaa-ajalla Maria pitää riman korkealla, kun hän suuntaa crossfitin pariin.