DPS tuo energiaa taivaalta

hansel-asiakascase-senaatti-s.jpg

Julkisilla hankinnoilla on iso merkitys kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Myös Hanselissa on jo pitkään panostettu vastuullisuuden edistämiseen. Hyvä esimerkki ympäristövastuun tunnusmerkit erinomaisesti täyttävästä yhteishankinnasta on Aurinkovoimaloiden dynaaminen hankintajärjestelmä eli DPS. DPS:ää hyödyntää aktiivisesti muun muassa Senaatti-kiinteistöt, jonka tavoitteena on olla yksi Suomen merkittävimmistä aurinkosähkön tuottajista.

Senaatin hallinnoimien kiinteistöjen katoille eri puolille Suomea asennettiin vuoden 2020 aikana 16 aurinkovoimalaa, ja määrä lisääntyy samaa vauhtia ainakin kahtena seuraavana vuonna.

”Olemme sitoutuneita Suomen valtion päästövähennystavoitteisiin, ja aurinkovoiman käyttö on myös taloudellisesti järkevää. Voimala maksaa itsensä takaisin noin kymmenessä vuodessa. Aurinkovoiman osuus koko energiatarpeestamme ei ole merkittävä, mutta miksi emme sitä hyödyntäisi, kun voimalan saa kiinteistön katolle asennettua kannattavasti”, kertoo Senaatin aurinko-ohjelmasta vastaava Pasi Hyyppä.

Kun Senaatin aurinko-ohjelma vuonna 2019 käynnistyi, tuli eteen voimaloiden kilpailuttaminen. Hansel oli Senaatille tuttu kumppani muista hankinnoista, ja siten luonteva valinta myös aurinkovoimaloiden hankintaan. Myös Hanselin asiantuntemus vakuutti. Hanselin asiantuntijoita oli ollut mukana tekemässä jo Kuntahankintojen aiempaa aurinkovoimaloiden yhteishankintaa. Tässä projektissa hyvää kokemusta kerrytti muun muassa Aurinkovoimalat-yhteishankintojen nykyinen kategoriapäällikkö Pasi Tainio.

”Arvostamme Hanselin tekemää taustatyötä. Meiltä säästyy paljon aikaa, kun voimme luottaa siihen, että markkinaselvitys on tehty huolella ja toimittajien kelpoisuusehdot sekä muut kilpailutuksen yksityiskohdat on mietitty puolestamme. Ei tarvitse itse arpoa, mikä on järkevä ehto ja mikä ei”, Hyyppä kiittelee.

Minikilpailutuksista hyviä tuloksia

Yhteistyö sujui niin mukavasti, että senaattilaiset päättivät käyttää Hanselin palveluita laajemminkin. Senaatti tilasi Hanselilta aurinkovoimaloiden kilpailutuksen läpiviennin eli niin sanotun MinikisaPlus-palvelun. Tämän myötä tiimiin päätyivät mukaan myös hankinta-asiantuntijat Anne Majalampi ja Heidi Litmanen sekä lakimies Susanna Pirilä. Nyt minikilpailutuksia on viety läpi jo kolme, ja lisää on luvassa. Kilpailutusten tuloksia Hyyppä kehuu hyviksi.

”Saamamme tarjoukset ovat olleet laadullisesti hyviä, ja tarjousten määrä on jatkuvasti lisääntynyt. Odotamme paljon myös seuraavalta minikilpailutukselta, joka käynnistyy alkukevään aikana.”

Rakennusten käyttäjiltä Senaatti-kiinteistöt on saanut aurinkovoimasta vain positiivista palautetta. Huoli ilmastonmuutoksesta on selvästi yhteinen.

”Kaikki kiinteistömme käyttäjät ovat halukkaita ottamaan aurinkovoiman käyttöön. Positiivisen palautteen määrä on jopa yllättänyt”, Hyyppä sanoo.

 


Senaatti-kiinteistöt on Suomen valtion kiinteistöasiantuntija ja toimitilakumppani, jonka tavoitteena on tuottaa asiakkailleen työympäristöjä, joiden avulla työn suorituskyky paranee ja valtion tilakustannukset alenevat. Lue lisää Senaatin toiminnasta.

Aurinkovoimaloiden DPS

Aurinkovoimaloiden DPS:n kautta voit hankkia aurinkovoimaloita sekä niihin liittyviä asennus- ja muita palveluita. Voit hankkia aurinkovoimaloita asennettuina (myös PPA-mallilla) sekä muita aurinkovoimaloihin liittyviä tuotteita ja palveluita, kuten suunnittelua, seurantajärjestelmiä ja komponentteja.

Lue lisää Aurinkovoimaloiden DPS:stä

Mikä DPS?

Dynaaminen hankintajärjestelmä eli DPS tarjoaa hankinnallesi raamit ja joustaa omien tarpeidesi mukaan. Mukaan voit tulla milloin vain DPS:n keston aikana – oletpa sitten asiakas tai soveltuvuusehdot täyttävä toimittaja.

Lue lisää DPS:stä

Tukea yhteishankintoihin

Minikilpailutus tehdään, jos yhteishankinnan toimintamalli edellyttää kilpailutusta mukana olevien sopimustoimittajien kesken. Hyödyntäessäsi yhteishankintojamme saat veloituksetta katselmointi- ja kommentointiapua minikilpailutukseesi.

Lue lisää yhteishankintojen käytön tuesta