<
Uutiset

Hansel tarjoaa 83 000 tuotteen kansainvälisen koodiston suomeksi

25.10.2017

Olemme käännättäneet maailmanlaajuisesti käytössä olevan UNSPSC-koodiston version 19 suomeksi. Ensimmäinen suomenkielinen käännös oli ehtinyt jo kahdentoista vuoden ikään, ja päivitystarve oli ilmeinen erityisesti palvelujen tuotekoodien osalta. Mukana on nyt 83 000 tuotetta tai palvelua. Lisäys on merkittävä, koska ensimmäinen, vuonna 2005 tehty suomennos sisälsi noin 22 000 tuotetta tai palvelua. Yhtenäisen koodiston käyttäminen mahdollistaa tiedon automaattisen käsittelyn ja analysoinnin, minkä merkitys kasvaa jatkuvasti digitalisaation edetessä. Nyt julkistettu UNSPSC-koodisto on vapaasti kaikkien käytettävissä.

Valtion Tilaustenhallintapalvelussa Tilhassa UNSPSC-tuotekoodeja on käytetty kymmenen vuoden ajan. Osana valtion hankintojen digitalisoinnoin toteutusohjema Handia on nyt valmisteltu uutta sähköisen tilaamisen ja laskujen käsittelyn palvelujärjestelmää, ja ajankohta oli otollinen UNSPSC-koodiston tuoreemman version käännättämiselle.

Analysoimalla tehoa julkisiin hankintoihin

”Meillä on valtiovarainministeriön kanssa käynnissä hanke, jossa ostolaskuaineistoa analysoidaan tuotetasolla, ja syvempää tarkastelua varten tarvitsemme yhteismitallisen, mahdollisimman tarkan tuotekategorisoinnin”, kertoo Hanselin analyytikko Juho Pursimo. Valtiolle kertyy vuodessa yli 700 000 ostolaskua, joissa tuoterivejä on miljoonia. Tutkimalla niitä hankintatointa voidaan kehittää entistä tehokkaammaksi. ”Kun datamassan tarkastelussa päästään tilitasoa syvemmälle, voimme esimerkiksi nähdä Hanselin tekemien sopimusten vaikutukset yksikköhintoihin ja saavutetut säästöt. Analyysin seurauksena voi myös paljastua tarve jonkin uuden tuoteryhmän puitejärjestelylle”, kuvailee Juho Pursimo.

Hanselin tavoitteena on paitsi kehittää ja tehostaa julkisia hankintoja, myös lisätä niiden avoimuutta. Analysoimalla ja julkistamalla tietoa Hansel tekee yhteisten varojemme käyttöä näkyväksi ja auttaa varmistamaan markkinoiden toimivuutta. Palautetta UNSPSC-käännöksestä voi lähettää osoitteeseen analyysipalvelut@hansel.fi​.

Icon UNSPSC-koodisto (3,5 MB)

Lisätietoja:
Juho Pursimo, analyytikko 
analyysipalvelut@hansel.fi

Hansel ei omista koodistoa, emmekä valitettavasti tarjoa sen käyttön liittyvää tukea. Otamme vastaan kehitysehdotuksia käännöksiin liittyen. Englanninkielistä YK:n UNSPSC-tuote- ja palvelukoodistoa (United Nations Standard Products and Services Code) ylläpitää kansainvälisiä standardointiratkaisuja tarjoava GS1. UNSPSC sisältää tuotteita useilta eri toimialoilta.