<
Uutiset

Kaupungit mukaan palkittuun hankintatietopalveluun

28.11.2019

Helsingin ja Vantaan kaupunkien ostolaskutiedot julkaistaan 28.11.2019 Tutkihankintoja.fi-palvelussa. Kyseessä on helppokäyttöinen verkkopalvelu, joka mahdollistaa verorahoilla tehtyjen hankintojen tarkastelun eri näkökulmista. Sivusto julkaistiin syyskuussa 2017 ja silloin mukana olivat valtion tiedot. Ensimmäisten kaupunkien mukaantulo laajentaa hallinnon avoimuutta entisestään.

”Kaupunkien hankintatietoja on julkaistu jo vuodesta 2012 avoimena datana Helsinki Region Infosharessa. Olemme todella tyytyväisiä siitä, että nyt Tutkihankintoja.fi-tarjoaa kaikille kansalaisille entistä helpomman tavan tutustua tietoihin”, hankintajohtaja Jorma Lamminmäki Helsingin kaupungilta iloitsee.

Rahankäyttö avoimeksi

Hankinnoista julkaistava tieto on ollut julkisuuslain mukaan aikaisemminkin kaikkien saatavilla, mutta siihen tutustuminen on vaatinut erillisen tietopyynnön yksittäiselle organisaatiolle. Tämä on vaikeuttanut tietojen hankkimista ja vienyt resursseja pyytäjän lisäksi pyynnön vastaanottavalta organisaatiolta. Nyt tiedot löytyvät yhdestä palvelusta ja ovat helposti kaikkien tarvitsevien saatavilla.

”Tutkihankintoja.fi-palvelu on luonteva seuraava askel kaupunkien hankintatiedon ja ostojen tekemisessä läpinäkyväksi. Odotamme kiinnostuksen kaupunkien toimintaa kohtaan lisääntyvän, kun palvelusta näkee selkeästi, miten käytämme kaupunkilaisten ja kaupunkien yhteistä rahaa”, toteaa hankintajohtaja Tiina Ekholm Vantaalta.

Tutkihankintoja.fi:n lisäksi hankintatiedot julkaistaan kaikkien hyödynnettäviksi myös avoindata.fi-sivustolla. Tällä mahdollistetaan dataan pohjautuvien uusien palveluiden sekä sovellusten vapaa kehittäminen ja hyödyntäminen.

Tunnustetusti helppokäyttöinen ja näyttävä

Erityisesti Tutkihankintoja.fi-palvelun suunnittelussa kiinnitettiin huomiota siihen, että tietojen hakeminen olisi helppoa ja sivusto visuaalisesti miellyttävä käyttää. Tässä onnistuttiin jopa yli odotusten ja maailmallakin on noteerattu tämä suomalainen, hallintoa ja kansalaisia yhdistävien verkkopalvelujen edelläkävijä.

Palvelun toteutti yhteishankintayksikkö Hansel valtiovarainministeriön toimeksiannosta. Palvelun kehittäminen oli osa hallituksen hankintojen digitalisoinnin toteutusohjelmaa ja sen teknisestä toteutuksesta vastaa HiQ.

Tutkihankintoja.fi:lle avoimuuden lisäämisestä ja onnistuneesta graafisesta suunnittelusta myönnetyt palkinnot ja kunniamaininnat:
Open Knowledge Finland palkitsi palvelun myöntämällä sille Avoimuuden sydän -kunniamaininnan 2017. Tutkihankintoja.fi oli hopeahuippu Vuoden Huiput -kilpailussa 2018. Hopeaa tuli myös kansainvälisessä The Communicator Awardsin ”Government Websites” -kategoriassa. Suomalaisen digitaalisen median Grand One -kilpailussa palvelu palkittiin kunniamaininnalla ja tuorein tunnustus Tutkihankintoja.fi:lle tuli ”best in Connecting” -kategoriassa kansainvälisessä IxDAwards (Interaction Design Association) -kilpailussa helmikuussa 2019.

Lisätietoja:

Jorma Lamminmäki, hankintajohtaja, Helsingin kaupunki, jorma.lamminmaki@hel.fi, puh. 09 310 31500
Tiina Ekholm, hankintajohtaja, Vantaan kaupunki, tiina.ekholm@vantaa.fi, puh. 050 381 3852
Kirsi Koivusaari, talousjohtaja, Hansel Oy, kirsi.koivusaari@hansel.fi, puh. 0294 444 201

 

logo-tutki-hankintoja.jpg